Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η επόμενη ημέρα του πολέμου

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη με τροπή που δεν φαινόταν, αρχικά, αλλά οι συνέπειές του αρχίζουν και διακρίνονται:

  1. Ο Πούτιν έκανε τραγικό λάθος με το να τον αρχίσει. Ό,τι και να λέει ο ίδιος και οι επιτελείς του, ο ρωσικός στρατός έδειξε μεγάλες αδυναμίες στις επιχειρήσεις. Βεβαίως, ο ορισμός της επιτυχίας θα δοθεί στο τέλος, και η επιχείρηση θα θεωρηθεί νικηφόρα αλλά, όπως είπε ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο ρωσικός στρατός απέτυχε και στον σχεδιασμό του πολέμου και στην επιμελητεία και στα μέσα που χρησιμοποίησε. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τα μέσα που θα διεξάγονται οι πόλεμοι του μέλλοντος. Ειδικές δυνάμεις με ελαφρύ, αλλά καταστροφικό εξοπλισμό, drones και κυβερνοεργαλεία. Οι Ρώσοι φάνηκαν εξαιρετικά ανελαστικοί και ανέτοιμοι σ’ αυτά.
  2. Ο πόλεμος αυτός είναι ένας proxy war (πόλεμος δι’ αντιπροσώπων) των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ πολεμούν από το παρασκήνιο, επιλεκτικά και χωρίς να φαίνονται. Άρα δεν έχουν απώλειες και φθορά. Οι Ρώσοι πολεμούν άμεσα. Έχει τρωθεί το κύρος τους και έχουν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο και πολεμικό υλικό. Το πλήγμα κατά της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στον Εύξεινο Πόντο δεν επέδρασε, μόνο, στο ηθικό του ρωσικού στρατού. Ενδεχομένως, να αναδεικνύει και νέες στρατιωτικές μεθόδους. Πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο για παραπλάνηση της αεράμυνας με drones πριν το χτύπημα του καταδρομικού με πυραύλους με πυραύλους Neptune.
  3. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέδειξε μια απαράμιλλη, μη διπλωματική προσβολή προς τον Γερμανό πρόεδρο ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον να επισκεφθεί μαζί με άλλους ηγέτες το Κίεβο και να εκφράσει την συμπαράστασή του προς την Ουκρανία. Τον χαρακτήρισε persona non grata. Ο Ζελένσκι, θεωρεί τον Σταϊνμάγιερ αρχιτέκτονα της ρωσικής πολιτικής της Γερμανίας αλλά αυτά γίνονταν σε μια εποχή που όλες οι χώρες ανέπτυσσαν σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη Γερμανία στην παροχή πολεμικού υλικού αλλά φαίνεται πως ο κ. Ζελένσκι έχει ισχυρές πλάτες για να είναι τόσο αυθάδης προς το Βερολίνο το οποίο, ούτως ή άλλως βοηθά. Ζητά τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία στη γερμανική πρωτεύουσα προβληματίζονται να του τα χορηγήσουν, διότι θεωρούν πως με τις δυνατότητες των αρμάτων αυτών, ο πόλεμος θα κλιμακωθεί και θα παραταθεί, εξέλιξη απολύτως καταστρεπτική για την Ευρώπη.

Η Ουκρανία, και άλλες δυτικές δυνάμεις καταλογίζουν στη Γερμανία μειωμένη βούληση για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Πράγματι, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα θεωρούν πως η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι αδύνατη και πως, με τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία θα είναι σημαντικές.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν επισήμανε πως η αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που δημιουργείται από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο έχει επιπτώσεις και στην οικονομία και κάλεσε τη Γερμανία να αναλογιστεί την συμπεριφορά της προς την Ελλάδα, όταν αντιμετώπιζε οικονομική κρίση.

Πάντως, μια κρίση στη γερμανική οικονομία θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη καθώς το Βερολίνο θεωρείται η ατμομηχανή της ηπείρου.

Και εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκό αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές, τότε τα θεμέλια της ΕΕ θα κλονιστούν.

Γερμανία και Ρωσία θεωρούνται χερσαίες δυνάμεις και μια συνεργασία τους δεν πρέπει να αποκλείεται. Εξαρτάται, βεβαίως, από τις εξελίξεις και την τραγικότητά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε είτε την αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, είτε την πλήρη διάλυσή της.

Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιον την επόμενη ημέρα του πολέμου.

Αν δει κανείς γραμμικά τις εξελίξεις, όλοι θα βγουν χαμένοι. Όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο Τζέϊμς Σταυρίδης, η Ουκρανία θα χάσει ένα 10-15% του εδάφους της και το υπόλοιπο θα το κρατήσει μεν αλλά ουδετεροποιημένο. Η Ρωσία δεν θα πετύχει τους αρχικούς μαξιμαλιστικούς στόχους της. Και η Δύση, θα κάνει υποχωρήσεις, κυρίως στις κυρώσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου