Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Αυτοκαταστροφικές επιλογές

* Στο τρίγωνο του «τρόμου» ξανά η Βικτώρια Νούλαντ
* Με φιλοτουρκική ρητορική προετοιμάζει το έδαφος για ΝΑΤΟϊκούς διακανονισμούς σε Κύπρο - Ελλάδα - Αιγαίο και διαμοιρασμό του θαλάσσιου πλούτου με Τουρκία - Ισραήλ

Την ώρα που στην Κύπρο συνεχίζονται οι συζητήσεις κατά πόσον η ημικατεχόμενη και παραγκωνισμένη από τους δήθεν συμμάχους της Κύπρος θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και μάλιστα ρωσικά, κανένας δεν ασχολείται με την αποστολή της Βικτώρια Νούλαντ στο «τρίγωνο του τρόμου», Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Η γνωστή γερακίνα -η τέταρτη στην ιεραρχία του αμερικανικού ΥΠΕΞ- θα συνεχίσει το ταξίδι της και σε Γερμανία, Γαλλία, όπου αναμένεται να εποπτεύσει ως ο ανθύπατος των ΗΠΑ, αν οι Ευρωπαίοι εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές των Αμερικανών συμμάχων κατά της Ρωσίας. Βέβαια η Β. Νούλαντ δεν έχει και σε μεγάλη υπόληψη τους Ευρωπαίους εταίρους. Να υπενθυμίσουμε τη γνωστή ατάκα της το 2014 «f@ck the EU», όταν τις μέρες πριν από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στο Κίεβο τής υπεδείχθη να είναι πιο προσεκτική, γιατί πιθανόν να αντιδράσει η Ε.Ε. Η κ. Νούλαντ, τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθοδηγούσε τους Ουκρανούς πραξικοπηματίες, ενώ είχε θεαθεί στην πλατεία Μαϊντάν (σήμερα Euromaidan) να προσφέρει μπισκότα και ψωμάκια μαζί με τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία (και νυν πρέσβη στην Αθήνα) Τζέφρι Πάιατ. Η αντισυνταγματική εκτροπή πέτυχε και έκτοτε το καθεστώς του Κιέβου έγινε ο μπάτλερ των αμερικανικών συμφερόντων και ο μακρύς βραχίονας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Οι σφαγές πάνω από 14.000 ρωσόφωνων και ρωσόφιλων από το 2014 μέχρι και το 2021, η δολοφονία 40 συνδικαλιστών στην Οδησσό, όπου οι ναζί του Αζόφ τούς έκαψαν ζωντανούς στο κτήριο των συνδικάτων, δεν ευαισθητοποίησαν την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον. Συνέχισαν να στηρίζουν το καθεστώς Ποροσένκο και αργότερα του Ζελένσκι. Ούτε και έγιναν καταγγελίες για εγκλήματα κατά αθώων αμάχων.

Σίγουρα όταν η Β. Νούλαντ βγαίνει σε περιοδείες δεν είναι για αγαθοεργίες, ούτε και για καλό σκοπό. Στόχος είναι η επικυριαρχία των ΗΠΑ στην Ευρώπη με μια νέου τύπου αποικία, καθώς και η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, ιδιαίτερα τώρα που το δολάριο καταποντίζεται και χάνει την παντοδυναμία του.

ΗΠΑ - Τουρκία όπως τον παλιό καιρό

Στην Τουρκία η κ. Νούλαντ δεν έχασε την ευκαιρία να «επαναβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», άσχετα αν η τελευταία δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» μίλησε και για τα ενεργειακά, λέγοντας πως «θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ… Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις παρασκηνιακές επαφές Άγκυρας - Τελ Αβίβ για αγωγό από Ισραήλ μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σχολιάζοντας την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, είπε ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι «θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», ενώ εγκωμίασε τις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας.

Την ώρα που η Νούλαντ εκθείαζε τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έστελνε στο Κογκρέσο επιστολή, με την οποία ζητούσε την έγκριση προμήθειας 40 μαχητικών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων τουρκικών μαχητικών στο ίδιο επίπεδο. Σημείωνε μάλιστα ότι «η πώλησή τους στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 με βάση τον νόμο CAATSA! Επισημαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πως η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑTO.

Η προμήθεια των F-16 Viper αποτελεί προάγγελο και για τα F-35.

Σε συνέντευξή της, εξάλλου, στην Αθήνα αλλά και σε δηλώσεις της στην Κύπρο η κ. Νούλαντ έβαλε ταφόπετρα στον Eastmed, λέγοντας ότι είναι οικονομικά ασύμφορος, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρώτο βιολί στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου θα έχουν η Τουρκία και το Ισραήλ. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Ναφτάλι Μπένετ και το ενδεχόμενο επιστροφής του Νετανιάχου θα διευκολύνουν τα σχέδια των ΗΠΑ.

Κι εμείς στον κόσμο μας, καταστρέφουμε γέφυρες

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας σχοινοβατούν επικίνδυνα σε ένα τεντωμένο σχοινί και οδεύουν ολοταχώς σε αυτοκαταστροφικές επιλογές.

Κυρίως η κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία εμφανίζεται ΝΑΤΟϊκότερη των ΝΑΤΟϊκών και έχει γκρεμίσει όλες τις γέφυρες για μελλοντική συνεργασία με τη Ρωσία. Η απόλυτα μονόπλευρη ταύτιση με τις ΗΠΑ και ο αποκλεισμός συνεργασιών με άλλες δυνάμεις θα οδηγήσουν την Κύπρο σε μιαν αυτοκαταστροφική απομόνωση.

Αν υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει την ύπαρξή της είναι η πρώην ΕΣΣΔ, αργότερα η Ρωσία και η Κίνα που στάθηκαν τροχοπέδη κατά των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων καταστροφής της Κύπρου.

Η απειλή της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο μετά τα γεγονότα του 1964 απετράπη, χάρη στην αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία τού Σοβιετικού τότε ηγέτη Νικήτα Χρουστσώφ. Το 2004, μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, ήταν χάρη στη Ρωσία, την Κίνα και τη Γαλλία που απετράπη το εκδικητικό μένος του Κόφι Ανάν για την ακύρωση ψηφισμάτων του Σ.Α. που καταδίκαζαν το ψευδοκράτος.

Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στις χώρες με τις οποίες έχουν γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα να συγκρουστούν με όλους τους συμμάχους τους. Τώρα το κατάφεραν και η κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική αυτών της Ελλάδας, οι οποίες από τον Τσίπρα μέχρι τον Μητσοτάκη έχουν μετατρέψει την χώρα σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Η πολιτική αφέλεια σε όλο της το μεγαλείο

Ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης, κληθείς την Τετάρτη να σχολιάσει την επίσκεψη Νούλαντ στο νησί, ανέφερε πως «το Κυπριακό δεν μπορεί να τεθεί στο περιθώριο τέτοιων μεγάλων τεκτονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώραν για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης». Ερμήνευσε «την επίσκεψη της κυρίας Νούλαντ ως ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ».

Η Κύπρος έχασε την ευκαιρία να ζητήσει παρόμοιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και μετά να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν είχαμε δικαίωμα να προβούμε σε τέτοιου είδους ενέργεια, η οποία θα παρεμπόδιζε τους εταίρους μας από το να λάβουν αποφάσεις».

Η Τουρκία, βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα να μην εφαρμόζει κυρώσεις και οι ΗΠΑ όχι μόνο την εκθειάζουν, αλλά της προσφέρουν και υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφη. Εμάς, μας έχουν δεδομένους.

Ανιστόρητες αναφορές

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου στη συνδιάσκεψη του κόμματός του που τον ανακήρυξε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, είναι «επικίνδυνο για τον τόπο να προσπαθούμε να πατούμε σε δύο βάρκες, όπως κάναμε και πριν από το ’74, με τους περίφημους Αδέσμευτους».

Αυτή η ανιστόρητη αναφορά αποσκοπεί στο να διαγράψει όλα τα υποχθόνια σχέδια ΗΠΑ, Βρετανίας, Τουρκίας κατά της Κύπρου από τις δεκαετίες 1950 μέχρι το 2004. Δεν ήταν οι Αδέσμευτοι που οργάνωναν σχέδια πραξικοπήματος και διαμελισμό της Κύπρου.

Όταν ο Μακάριος απέρριπτε το σχέδιο Άτσεσον με όλες τις παραλλαγές του, στις 3 Ιουνίου το 1971, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, έγινε η μυστική συνάντηση Ολτσιάι - Ξανθόπουλου Παλαμά όπου συμφώνησαν τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών τότε της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν να δοθεί πρόσβαση στον θύλακα των Τούρκων στην ακτή της Κερύνειας. Υπήρξε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, συμφωνία της Χούντας της Ελλάδας με την τότε τουρκική κυβέρνηση, να δοθεί μέρος της Κερύνειας στην Τουρκία, ώστε να ενώσει τους θύλακες Κιόνελι, Λευκωσίας, Αγύρτας, Τέμπλους και της Ακτής του Αγίου Γεωργίου. Γι’ αυτό και η εισβολή ξεκίνησε από εκεί.

Η κυπριακή κυβέρνηση τρέχει με τα ΜΟΕ παραμάσχαλα να τα προωθήσει, ως ένδειξη καλής θέλησης. Δεν δίνει καμιά σημασία στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου πως «ο εποικισμός του Βαρωσιού είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Ούτε και στις αναφορές άλλων Τούρκων αξιωματούχων και των εγκαθέτων τους στο ψευδοκράτος ότι η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη. Τώρα, βέβαια, ζητούν και κατάργηση σειράς ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας.

Με δεδομένη την αναθέρμανση του «έρωτα» ΗΠΑ -Τουρκίας σε ποιους συμμάχους θα στραφεί η Κύπρος, εάν επανέλθει εκ νέου ενώπιον του κυπριακού λαού ένα διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν; Οι γκρεμισμένες γέφυρες δύσκολα ξανακτίζονται.

Υ.Γ.

Πολύ περίεργες οι αναφορές του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατά της Ρωσίας και οι κατηγορίες του εναντίον Ε/κ ως εθνικιστών, επειδή δεν υιοθετούν την αντιρωσική ρητορική. Άδικη είναι και η επίθεσή του κατά του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος, προφανώς, στη ρύμη του λόγου, αναφέρθηκε στην «τδβκ». Ο Λαβρόφ είναι ο μόνος ξένος αξιωματούχος κράτους που αρνήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο να συναντηθεί με τον τότε κατοχικό ηγέτη Ακιντζί στα κατεχόμενα, λέγοντας πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει το παράνομο καθεστώς.

ΠΗΓΗ simerini.sigmalive

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου