Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Η Τουρκία θέλει τις «οχιές» για το Αιγαίο και την Μεσόγειο, όχι για το ΝΑΤΟ: Mονόδρομος η αναβάθμιση των F-16 Block 50

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα F-16 Viper, 40 καινούρια και 80 που θα προκύψουν από την αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο, η Τουρκία τα ζητά από τις ΗΠΑ, όχι για την προστασία της Συμμαχίας, όπως θέλει να υποστηρίζει ακόμη και το ΝΑΤΟ σε επίσημα «τιτιβίσματα». 

Τα ζητά από την Αμερική ώστε να μην μείνει πολύ πίσω στο ήδη βεβαρυμμένο αεροπορικό ισοζύγιο δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα. Και έχει βάλει σκοπό να επαναφέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα τον αεροπορικό στόλο της TuAF που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Πάντως όσα F-16 συντηρεί η γείτονα είναι αυτά με τα οποία προχωρά στις καθημερινές έκνομες ενέργειες πάνω από τα Ελληνικά νησιά, όπως και οι τελευταίες υπερπτήσεις πριν λίγες ώρες ξανά πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, στα 25.000 πόδια ύψος.


Πάντως η έμμεση παραδοχή του υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πως «ο δρόμος για τα τουρκικά F-16 είναι ακόμη αρκετά μακρύς», δείχνει πως η Άγκυρα πιθανά έχει λάβει τα «μαύρα» μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από το Κογκρέσο καθώς εκεί είναι εντονότατο το αντί-τουρκικό κλίμα.

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός στις δηλώσεις του που έγιναν πριν λίγες ώρες, παραδέχεται ότι η Άγκυρα έχει κάνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις, σαν αυτή για παράδειγμα της επιστολής που συντάχθηκε από την τουρκικής καταγωγής αξιωματούχο του State Department προς το Κογκρέσο.

Για όλα αυτά είναι πολύ λογικό ότι το Ελληνικό αεροπορικό Επιτελείο παρακολουθεί και αναλύει κάθε εξέλιξη που βλέπει και αφορά την γείτονα, διότι από Ελληνικής πλευράς απαιτείται η οποιαδήποτε προετοιμασία για οτιδήποτε.

Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το «πρώτο γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπορολιά, σε πλήρη συνεργασία με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, προς το αεροπορικό Επιτελείο είναι πως στόχος παραμένει η διατήρηση αεροπορικής υπεροχής και το πλεονέκτημα που υπάρχει και τώρα.

Άλλωστε ήδη έχει φανεί ότι οι Τούρκοι επανέρχονται στις γνωστές θέσεις τους και πράξεις οι οποίες στόχο έχουν ν’ ανατρέψουν την ισορροπία που έχει επιτευχθεί.

Η ΠΑ ζητά άμεσα την αναβάθμιση των F-16 Block 50

Πάντως πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που κάτι πάει «στραβά» και στο τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεσμεύσουν τα F-16 Block 70 στην Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι η γείτονα θα έχει στην διάθεσή της 120 μαχητικά, ίδια με τα 83 της Ελλάδας. Και παράλληλα η Άγκυρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαθέτει και άλλα 40 στο επίπεδο Advanced.

Αλλά και το υπόλοιπο μέρος του στόλου τους, χάρις τις δικτυοκεντρικές δυνατότητες που φρόντισαν οι Τούρκοι (σ.σ. σε αντίθεση με τους Έλληνες που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν) να έχουν τα μαχητικά τους (link 16) προσφέρει έναν ομοιογενή στόλο με σοβαρότατες δυνατότητες ανταλλαγής κρίσιμων πληροφοριών σε περίοδο επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό και το αεροπορικό Επιτελείο, παρά τις όποιες κοινοβουλευτικές αντιρρήσεις έχουν ακουστεί, επιμένει ότι το επόμενο άμεσο εξελικτικό βήμα για την Πολεμική Αεροπορία είναι η αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced++.

Πηγές μάλιστα από το υπουργείο Εθνικής άμυνας σημείωναν πριν λίγες ώρες, πως μετά από τις μελέτες και τα πισογυρίσματα που έχουν σημειωθεί σε αυτό το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, τα «50άρια» θα είναι μέσα στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και αυτή τη φορά το υπουργείο θα τα φέρει στο κοινοβούλιο όπως κρίνει η αεροπορία ότι είναι απαραίτητο, δηλαδή μαζί με τα υπό-προγράμματα των ατρακτιδίων Sniper και την αναβάθμιση στο λογισμικό των αεροσκαφών για τη πλήρη διεύρυνση της γκάμας των όπλων που θα μπορούν να φέρουν.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου