Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Το ανθυποβρυχιακό κυνήγι στο Αιγαίο καλά κρατεί αλλά τα P-3Β “καρκινοβατούν”: Ίσως ένα αεροσκάφος το 2023…

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Αεροσκάφος P3B ORION συνοδευόμενο από Mirage 2000-5 & Rafale F3R. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/ Πολεμικό Ναυτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αρχιπέλαγος καλά κρατεί, ειδικά αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της Γαλάζιας πατρίδας (σ.σ. ήδη η ιστοσελίδα μας από χθες είχε αποκαλύψει τις προσπάθειες που κάνουν οι γείτονές μας) , όπου οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τα δικά τους παθήματα σε σενάρια άσκησης κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι…

Όμως μπορεί η Ελλάδα να υπερτερεί έως τώρα στον υποβρύχιο στόλο και οι «υποβρύχοι» των 214 και 209 υποβρυχίων να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το ανάγλυφο του βυθού και να εκμεταλλεύονται απόλυτα ότι τους προσφέρει η υποβρύχια φύση του Αιγαίου, αλλά στο θέμα των κυνηγών υποβρυχίων ή μας αρκούν αυτά που έχουμε ή εμπιστευόμαστε την τύχη ή κάτι δεν έχουμε κοιτάξει σωστά.

Και ενώ η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τον τρόμο που σκόρπισε στον υποβρύχιο στόλο των Τούρκων, που μέχρι έρευνα διάσωση σε επίπεδο ΝΑΤΟ για υποβρύχιο ήταν έτοιμοι να ζητήσουν οι γείτονές μας το 2020 (σ.σ. θα επανέλθουμε σ’ αυτή τη λεπτομέρεια με εκτενές ρεπορτάζ) αλλά στην χώρα μας τους κυνηγούς των εχθρικών υποβρυχίων δεν τους προσέχουμε και τόσο…


Πριν λίγα 24ωρα το φως της δημοσιότητας είδαν εικόνες από την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας. Εκεί ο υφυπουργός βρέθηκε και σ’ έναν από τους διώκτες των τουρκικών υποβρυχίων. Στην 353 Μοίρα ναυτικής συνεργασίας και τ’ αεροσκάφη P-3B ORION. Η ηγεσία του υπουργείο Εθνικής άμυνας δεν έχει κρύψει τα λόγια της σε προγενέστερο χρόνο για την «τύχη» αυτών των αεροσκαφών αλλά και για την απόφαση που είχε ληφθεί, να επανέλθουν στην ενεργώ δράση. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει σε ομιλία του πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «καρκινοβατεί».

Αν όλα πάνε καλά…το 2023

Στην πολεμική Μοίρα των «subkiller», το 2022 θα έπρεπε να τροχοδρομήσουν δυο P-3B ORION αναβαθμισμένα, όμως αυτά θα παραμείνουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Κατά συνέπεια μια τυχόν νέα Ελληνοτουρκική κρίση θα βρει ξανά αυτούς τους διώκτες των τουρκικών υποβρυχίων (σ.σ. που το P-3B ORION πρώτο ξετρύπωσε το τουρκικό υποβρύχιο κοντά στην Εύβοια) με το αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης».



  • Οι πληροφορίες που έρχονται σε μας από αξιόπιστες πηγές είναι ότι από τα τρία P-3B ORION που βρίσκονται στην ΕΑΒ, αν όλα πάνε «κατ’ ευχή», το ένα εξ αυτών θα προσγειωθεί στην Ελευσίνα εντός του 2023 και μάλιστα στις αρχές του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για το αεροσκάφος στο οποίο έχουν πέσει πάνω και οι περίπου 75 εργαζόμενοι στην ΕΑΒ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το σωστό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε και τα τρία P-3 που βρίσκονται στα υπόστεγα της ΕΑΒ να είναι στο ίδιο επίπεδο εργασιών με αυτό που πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2023…

Και μάλιστα όπως τονίζεται στο πρόγραμμα των P-3B ORION θα έπρεπε να εργάζονται περίπου 75 άτομα σε κάθε αεροσκάφος. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από την στιγμή που η Διοίκηση της ΕΑΒ δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη περίπου 140 εργαζομένων στο πρόγραμμα των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών. 

  • Στην ΕΑΒ έχουν φτάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα τέσσερα SIF, δηλαδή τα Τακτικά Επιχειρησιακά Συστήματα που θα τοποθετηθούν στ’ αεροσκάφη όταν αυτά είναι έτοιμα. Μάλιστα αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποδοχής του συστήματος από το Πολεμικό Ναυτικό και όπως λένε στρατιωτικές πηγές, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα λειτουργικό πρόβλημα, με τις δοκιμές να επαναληφθούν όταν ξεκινήσει η τοποθέτησή τους στα Ρ-3.

Βεβαίως αν όντως συμβεί η παράδοση στην 353 ΜΝΑΣ του P-3, εντός του 2023 αυτό σημαίνει πως χρονικά έρχεται με την παράδοση των δυο πρώτων MH-60 Romeo, των ελικοπτέρων που θεωρούνται παγκοσμίως ως ότι καλύτερο υπάρχει για το ανθυποβρυχιακό «κυνήγι».

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου