Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Σε καθεστώς επιλλεκτικής χρεοκοπίας η Ρωσία Στις 4 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία 30 ημερών της ISDA. Υπάρχει μία μόνο... λύση

 

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον -τεχνικά- η Ρωσία, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων ψήφισε την καταχώρηση πιστωτικού γεγονότος καθώς η χώρα πλήρωσε σε ρούβλια ομόλογα που δεν είχαν σχετική ρήτρα.

Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια τόκους για δύο ομόλογα που αποτιμούνται σε δολάριο κρίθηκε πιθανή χρεοκοπία. Πλέον, μετά την απόφαση της ISDA ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση των CDS.

Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την πολύ υψηλή πιθανότητα να τεθεί η Ρωσία σε καθεστώς τεχνικής επιλλεκτικής χρεοκοπίας.

Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) έκρινε την Τετάρτη ότι καταγράφηκε ένα γεγονός «πιθανής αδυναμίας πληρωμής» για τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps) όταν η Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια.

Η επιτροπή ανέφερε ότι το πιθανό συμβάν αθέτησης καταγράφηκε στις 4 Απριλίου.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει προειοπιήσει με τηνανάληψη νομικής δράσης σε περίπτωση κήρυξης της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η κίνηση είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς λόγω των κυρώσεων πολλά μεγάλα και εξειδικευμένα, διεθνή νομικά γραφεία αρνούνται να εμπλακούν στην αντιπαράθεση.

Ανωτέρα βία

Οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης έχουν παγώσει το συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, καθιστώντας δύσκολη την πληρωμή του χρέους της σε συνάλλαγμα. Πρακτικά δεν της επετράπη να κάνει τη συγκεκριμένη συναλλαγή σε δολάρια παρότι είχε τα απαραίτητα κεφάλαια.

H χώρα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αν πληρώσει τους ομολογιούχους σε δολάρια προτού λήξει η περίοδος χάριτος των 30 ημερών στις 4 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας σε εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Αν δεν γίνει η πληρωμή σε δολάρια μέχρι της λήξης της περιόδου χάριτος, η χώρα θα κηρυχθεί και επίσημα σε χρεοκοπία και οι κάτοχοι των CDS θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να πληρωθούν.

H επιτροπή της ISDA είχε κηρύξει νωρίτερα τον Απρίλιο σε χρεοκοπία την εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» καθώς δεν πλήρωσε τόκους για ομόλογό της που έληγε στις 14 Μαρτίου.

Ο μόνος τρόπος να πληρώσει η Ρωσία τους ομολογιούχους είναι να δεχθεί την αντιστροφή ροής φρέσκου χρήματος σε λογαριασμούς εκτός χώρας και χωρίς τα κεφάλαια να μετατραπούν από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια, όπως έχει επιτάξει με προεδρικό διάταγμα ο Βλάνιμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται μάλιστα ότι έχει παγώσει το διάταγμα, καθώς στη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο είπε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της ροής φυσικού αερίου και ότι  η Ρωσία συνεχίζει να δέχεταια πληρωμές σε ευρώ.

ΠΗΓΗ https://www.crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου