Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Η Αλβανία είναι μία «υβριδική δημοκρατία»

 

Για το 2021, η δημοκρατία της Αλβανίας σημείωσε 3,75 από 7 βαθμούς, με 7 να αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο δημοκρατικής προόδου. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Η πρόοδος της Αλβανίας προς μια πλήρως ανεπτυγμένη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι παγιδευμένη στη «γκρίζα ζώνη» της υβριδικής δημοκρατίας σύμφωνα με την έκθεση του Freedom House για το 2021.

Η έκθεση, η οποία αξιολογεί 27 χώρες από την Κεντρική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία, σηματοδότησε «τη 18η συνεχή χρονιά δημοκρατικής παρακμής για την περιοχή συνολικά».

Για το 2021, η δημοκρατία της Αλβανίας σημείωσε 3,75 από 7 βαθμούς, με 7 να αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο δημοκρατικής προόδου. Αυτό το τοποθετεί στην κατηγορία της «υβριδικής δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα υβριδικά καθεστώτα δημοκρατίας «μπορεί να είναι δημοκρατικά με την ελάχιστη έννοια ότι διαθέτουν τακτικές, ανταγωνιστικές εκλογές, αλλά οι δυσλειτουργικοί θεσμοί τους δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τα οριστικά στοιχεία μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Η βαθμολογία της Αλβανίας παραμένει αμετάβλητη από το 2020 έως το 2021, αλλά βρίσκεται σε σταθερή πτώση από το 2012, αφού βίωσε μια σύντομη περίοδο πλήρους δημοκρατίας μεταξύ 2005 και 2010.

Ωστόσο, η Αλβανία είναι μια από τις πολλές χώρες της περιοχής «κολλημένες στη γκρίζα ζώνη». Στην πραγματικότητα, η έκθεση υποστηρίζει ότι ενώ στο παρελθόν, η υβριδική ζώνη θεωρούνταν απαραίτητο βήμα προς την πλήρη φιλελεύθερη δημοκρατία, τώρα έχει γίνει παγίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέρος του προβλήματος της Αλβανίας έγκειται στην έλλειψη αξιόπιστης αντιπολίτευσης που θα ωθήσει τη χώρα προς την πλήρη δημοκρατία.

«Για να είναι αξιόπιστοι φορείς αλλαγής, η αντιπολίτευση πρέπει να αντιπροσωπεύει μια ρήξη με το status quo, που ενσωματώνεται είτε από ένα μόνο κυρίαρχο κόμμα είτε από πολλά εξίσου διεφθαρμένα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας [δεν] πληροί αυτό το κριτήριο. οι Αλβανοί Δημοκράτες θεωρούνται τόσο διεφθαρμένοι όσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα», αναφέρει η έκθεση.

Το Freedom House παραθέτει μια σειρά από συστάσεις για να αμφισβητήσει την άνοδο του αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ξανασκεφτούν την ένταξη ως τρόπο υπεράσπισης της δημοκρατίας.

«Η ένωση θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, πιέζοντας τη Βουλγαρία να αποσύρει τις αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της τελευταίας», καταλήγει η έκθεση.

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου