Το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ (3+1) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Ν. Δένδιας, Ι. Κασουλίδης, Γ. Λαπίντ και Α. Μπλίνκεν) και υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Τους τελευταίους μήνες
η Αθήνα πίεζε διαρκώς προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του σχήματος 3+1 και η εξεύρεση της εξ αποστάσεως φόρμουλας φαίνεται ότι συνδέεται και με την επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από βασικούς τομείς σύγκλισης του σχήματος 3+1 (π.χ. ασφάλεια) αλλά και την ενέργεια. Εως την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων το κείμενο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), μιας συμφωνίας η οποία ήδη θεωρείται κομβική για τη χρήση λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για τη μετακίνηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών ενόπλων δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη.Στις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον (θα τον συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης) θα τεθεί και το ζήτημα των επικίνδυνων υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την απόφαση της Αθήνας να πιέσει προς την κατεύθυνση περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος επιβεβαίωσε χθες με την τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών άνωθεν ελληνικού εδάφους, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, είχε γίνει το 2020, την εποχή που είχαμε μια κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τη χρονιά ρεκόρ υπερπτήσεων είχαν καταγραφεί 139 υπερπτήσεις, ενώ την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκαν 42 υπερπτήσεις σε μόλις μία ημέρα. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω πάρα πολλά πράγματα», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας ότι οι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και η Σάμος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε τη γενικότερη εκστρατεία της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες (επικοινωνία πρωθυπουργού με γ.γ. ΝΑΤΟ, διαβήματα στον Τούρκο πρέσβη κ.λπ.), ενώ σημείωσε ότι ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση πολλούς πρέσβεις ξένων χωρών στην Αθήνα.
Στις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον θα τεθεί και το ζήτημα των επικίνδυνων υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στην Αθήνα οι δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου περί επιφυλακής υποβαθμίζονται, καθώς, όπως είναι γνωστό, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το σύνολο των ναυτικών δυνάμεων της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εγρήγορση. Χθες, μάλιστα, δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκηση στα ανοιχτά της Καρπάθου με ιταλική και ισπανική φρεγάτα της δύναμης SNMG-2 του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η SNMG-2 είχε αναπτυχθεί το 2015 στο Ανατολικό Αιγαίο για επιτήρηση των προσφυγικών ροών.
Να αναφέρουμε, τέλος, ότι σήμερα ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ισπανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο. Πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε κάνει στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ισπανίας, ενώ θα συναντηθεί και με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
ΠΗΓΗ kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου