Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Η Γαλλία μπορεί να καλύψει μόνο το 2% των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο

 

Η Γαλλία είναι σε θέση να προμηθεύει την Γερμανία με 20 terawatt/ώρες φυσικού αερίου, δηλαδή το 2% της γερμανικής κατανάλωσης, κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών εάν χρειασθεί, δήλωσαν γάλλοι αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με το Reuters.

Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναδείξει την εξάρτηση της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, οδηγώντας σε αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπη και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις περικοπές παροχής από τα μέσα του Ιουνίου και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων και της πλήρους διακοπής των εξαγωγών από τη Μόσχα.

Σήμερα άλλωστε η ροή του φυσικού αερίου μέσω του γερμανικού Nord Stream μειώθηκε σήμερα στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού, όπως είχε ανακοινωθεί, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει την Δευτέρα τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη "επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα".

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι για τη μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις που "αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες", ωστόσο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Από την πλευρά της άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χτες Τρίτη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κατ' αρχήν εθελοντική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου στις 27 χώρες μέλη της κατά 15% ενόψει του ενεργειακά δύσκολου χειμώνα που έρχεται, παρέχοντας ωστόσο δικαίωμα για εξαιρέσεις σε διάφορα κράτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τις ανάγκες τους.

Το σχέδιο ωστόσο θα καταστεί υποχρεωτικής εφαρμογής εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου προς την ΕΕ, δημιουργώντας ενεργειακή ασφυξία.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου