- Πνευματικά Δικαιώματα Boris Grdanoski/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία, όπου για 5η ημέρα διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους των Σκοπίων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή πρόταση για επίλυση των διαφορών της χώρας τους με την Βουλγαρία, απαραίτηση προϋπόθεση για να ανοίξει το ευρωπαϊκό μονοπάτι.
Αν και η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει αρκετά μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες καθώς η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση παρατεταμένης αναμονής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το εμπόδιο τώρα είναι οι ιστορικές διαφορές που επικαλέστηκε η Βουλγαρία για να ασκήσει βέτο, κάτι που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.
«Πρώτον, με ενοχλεί η αδιαφάνεια της κυβέρνησης, δεν δημοσιεύονται τα πρωτόκολλα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και δεύτερον, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουμε και πάλι ημερομηνία υπό όρους (για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ). Η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μόλις αλλάξει το Σύνταγμα, όταν οι Βούλγαροι μπουν στο Σύνταγμά μας. Αυτό είναι τελεσίγραφο. Γι' αυτό διαμαρτύρομαι», λέει ένας πολίτης.
Η Σόφια τις προηγούμενες ημέρες αποδέχθηκε την ευρωπαϊκή πρόταση κάτι που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιό της.
Στα Σκόπια όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές. Τις επόμενες ημέρες η ευρωπαϊκή πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση δεν έχει τα απαραίτητη δύο τρίτα για να να σχηματίσει μέτωπο πλειοψηφίας.
Consultations with the members of the Strategic Council on Foreign Policy on the #EU proposal for the start of the accession talks of 🇲🇰 with the 🇪🇺.
— Bujar Osmani (@Bujar_O) July 4, 2022
Valuable exchange on the substance of the latest proposal. pic.twitter.com/yVpEYPkTEC
Το δεξιό VMRO-DPMNE, πολλοί ειδικοί στο διεθνές δίκαιο και ομάδες πολιτών υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή πρόταση ευνοεί τα βουλγαρικά αιτήματα, τα οποία αμφισβητούν τις απόψεις της γειτονικής χωώρας για την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την κληρονομιά.
Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. εδώ και 17 χρόνια.
Έλαβε το πράσινο φως το 2020 για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ωστόσο δεν ορίστηκε ποτέ ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου