Ο κ. Δένδιας προέβη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και σχετικούς χάρτες.
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias υποδέχθηκε στο Υπ.Εξωτερικών αντιπροσωπεία Επιτροπής Εξ.Υποθέσεων Βουλής Αντιπροσώπων ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Gregory Meeks, παρουσία Πρέσβη🇺🇸G.Tsunis
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 7, 2022
Στο επίκεντρο η στρατηγική σχέση 🇬🇷🇺🇸, εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο&παγκόσμιες επιπτώσεις εισβολής🇷🇺 σε🇺🇦 https://t.co/L2pbUjgRpN
Ο υπουργός Εξωτερικών καταρχάς αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή και αμυντική αξία της Αλεξανδρούπολης.
Στη συνέχεια, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο σχήμα «3+1» το οποίο η ελληνική θα ήθελε να δει να εξελίσσεται σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας για τις θέσεις που υιοθετήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφερόμενος για παράδειγμα στο East Med Act.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, που αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην ελληνική στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την τουρκική απειλή πολέμου, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου