Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Η ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και οι προετοιμασίες της Ρωσίας

 

Οι επικείμενες μάχες στο νότο θα είναι κρίσιμες για την πορεία του πολέμου, προειδοποιεί ο επικεφαλής πληροφοριών της Ουκρανίας

Η Ρωσία μετακινεί μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο νότο και προετοιμάζεται για μάχες ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις στα εδάφη της Κριμαίας, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκίμπιτσκι.

Εάν η Ρωσία κέρδιζε, θα προσπαθούσε να καταλάβει περισσότερα εδάφη, σημείωσε ο ίδιος. «Αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους, προετοιμάζονται για την αντεπίθεσή μας στο νότο και ίσως προετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια δική τους επίθεση. Ο νότος είναι κλειδί για αυτούς, κυρίως λόγω της Κριμαίας», πρόσθεσε.

Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων έρχονται ως απάντηση στην αντεπίθεση που κήρυξε η Ουκρανία με στόχο την απελευθέρωση των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει δεκάδες χωριά και πόλεις κατά μήκος των συνόρων, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κυβερνήτη της περιοχής, Dmytro Butrii, και πιέζουν προς την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και οι προετοιμασίες της Ρωσίας-1

Μπορούν οι Ουκρανοί να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα; Ο ρόλος των HIMARS
Η περιοχή της Χερσώνας εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Ουκρανία κατάφερε χτυπήματα ακριβείας – με όπλα που την προμήθευσαν οι ΗΠΑ – στη γέφυρα Antonovskiy, καταστρέφοντας μια βασική ρωσική γραμμή ανεφοδιασμού. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου της Ουάσιγκτον τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αντάρτες κατέστρεψαν επίσης τις άλλες δύο γέφυρες που συνδέουν την κατεχόμενη από τους Ρώσους Χερσώνα.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και οι προετοιμασίες της Ρωσίας-2

Ουκρανική προέλαση στον Νότο και πλήγμα στη γέφυρα της Χερσώνας
Επίσης, το Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη Χερσώνα, δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο αποθήκες πυρομαχικών καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τον Σκίμπιτσκι, η Ρωσία, πριν από δύο εβδομάδες, μετακίνησε αερομεταφερόμενες δυνάμεις από το Ντονμπάς στη Χερσώνα. Η Ρωσία μετακινεί επίσης στρατεύματα από την ανατολική στρατιωτική της περιφέρεια, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την επίθεση στο Σλόβιανσκ, μια πόλη στο Ντόνετσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και οι προετοιμασίες της Ρωσίας-3

Λονδίνο: Ουσιαστικά αποκομμένη πλέον η Χερσώνα από τις υπόλοιπες ρωσοκρατούμενες περιοχές
Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα Conflict Intelligence Team επιβεβαίωσε μερικώς τον ισχυρισμό του Β. Σκίμπιτσκι την περασμένη εβδομάδα.

Το βράδυ της Πέμπτης, στην υπό ρωσική κατοχή ανατολική Ουκρανία, μια φυλακή όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου δέχθηκε επίθεση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα πολέμου», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να καλύψει την κακομεταχείριση κρατουμένων. Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα και τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τη φυλακή με ρουκέτες. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση.

Παρά τη μετακίνηση των αερομεταφερόμενων δυνάμεων προς τα νότια, η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται στην περιοχή του Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Β. Σκίμπιτσκι.

Στην περιοχή του Χαρκόβου, πρόσθεσε, η Ρωσία επικεντρώνεται στην υπεράσπιση των θέσεών της και στο πως θα εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να φτάσουν στα σύνορα.

Εάν η Ρωσία κέρδιζε τις μάχες στη νότια και ανατολική Ουκρανία, θα συνέχιζε με νέες επιθέσεις προκειμένου να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη, δήλωσε ο Σκίμπιτσκι, σημειώνοντας πως: «Αυτή τη στιγμή σχηματίζονται εφεδρικά τάγματα τυφεκιοφόρων σε κάθε υπό ρωσική κατοχή περιοχή και μια τρίτη στρατιωτική δύναμη στα δυτικά της Ρωσίας».

Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του νέου σώματος πραγματοποιείται υπό την άμεση επίβλεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

Το μέρος πού θα αναπτυχθεί η νέα ρωσική δύναμη θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι μάχες στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, είπε ο Σκίμπιτσκι.

Σημείωσε επίσης ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του ρωσικού στρατού είναι η ικανότητά του να μετακινεί γρήγορα στρατεύματα και εξοπλισμό. Όπως τόνισε, ο ρωσικός στρατός εκπαιδεύθηκε πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής. «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία σε δύο έως τρεις εβδομάδες εάν χρειαστεί», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ο Β. Σκίμπιτσκι υπογράμμισε ότι εκτός από περισσότερα όπλα, η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια για την εκπαίδευση στρατευμάτων στο εξωτερικό. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές βάσεις εκπαίδευσης, τόνισε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης βορειοανατολικά του Κιέβου τον Μάιο, στην οποία έχασαν τη ζωή 87 Ουκρανοί στρατιώτες.

Την περασμένη Πέμπτη οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Χρησιμοποιούν ξεπερασμένους σοβιετικούς πυραύλους»

Ο επικεφαλής της MI6, Ρίτσαρντ Μουρ, σε ανάρτησή του το Σάββατο στο Twitter ανάφερε ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες άνδρες στο μέτωπο και δυσκολεύεται να τους αντικαταστήσει ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ξεπερασμένα όπλα σοβιετικής εποχής από τα αποθέματά της.

«Χρησιμοποιούν πυραύλους που έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής τους -πάνω από 30 χρόνια– επομένως είναι λιγότερο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε ο Σκίμπιτσκι.

Παράλληλα, η η Ρωσία φαίνεται να ενίσχυε την παραγωγή νέων όπλων. Στις αρχές Ιουλίου, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα πολεμικής οικονομίας για να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν τον στρατό με αγαθά και να υποχρεώσει ορισμένους υπαλλήλους να εργάζονται υπερωρίες.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις σε εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς έχουν κάνει τα πράγματα πιο αργά και πιο δύσκολα, η Ρωσία φαίνεται ότι έχει βρει τον τρόπο να τις ξεπερνάει.

Ο Σκίμπιτσκι σημειώνει ακόμα ότι «καθώς θα περνάμε στον χειμώνα» η Ουκρανία χρειάζεται όπλα, τρόφιμα και χρηματοδότηση από τη Δύση για να τον ξεπεράσει.

Στο μεταξύ, ουκρανικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά πέρασαν άλλη μια μέρα στο λιμάνι. Τα πλοία είναι έτοιμα να αρχίσουν να εξάγουν αγαθά, αλλά η χώρα περιμένει το πράσινο φως από τον ΟΗΕ και την Τουρκία, η οποία μεσολάβησε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να επιτρέψει στα ουκρανικά πλοία την ασφαλή διέλευση.

Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου