Ικανοποίηση υπάρχει στην κυβέρνηση για την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας και των συνεργατών του στην Αθήνα διότι το
συμφέρον της χώρας στην παρούσα συγκυρία επιτάσσει να εδραιώσει διπλωματικές σχέσεις με τα δυο ισχυρότερα κράτη του αραβικού κόσμου τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Διότι η η σοβαρή και υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έστρεψαν ακόμη περισσότερο την προσοχή της διπλωματίας στους Άραβες και το Ισραήλ.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο ποια ακριβώς είναι η χώρα με την οποία υπογράψαμε συνεργασίες στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ενώ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Είναι μέλος της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G20) και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, αναφορικά με το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα – για το έτος 2021 το κατά κεφαλήν εισόδημα ανήλθε στα $21.162, σημειώνοντας αύξηση το τρίτο τρίμηνο 30% έναντι 2020.
Είναι επίσης η μεγαλύτερη ελεύθερη αγορά στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και κατέχει το 25% του συνολικού Α.Ε.Π. όλων των Αραβικών χωρών. Η Σαουδική Αραβία κατέχει το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε πετρέλαιο και αποτελεί τον σημαντικότερο αποδέκτη αλλοδαπών επενδύσεων στον Αραβικό κόσμο διότι η απουσία ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και στον επαναπατρισμό των κερδών λειτουργεί ως ένα σύγχρονο τραπεζικό σύστημα με σχετικά χαμηλά τραπεζικά επιτόκια και με ελεγχόμενο πληθωρισμό.
Η αποστολή της Σαουδικής Αραβίας αναχώρησε χθες και αφήνει πίσω συμφωνίες για συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας ενώ στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας που περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες τα οποία δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics πραγματοποίησε 234 συναντήσεις business-to-business με ελληνικές εταιρείες.
Επίσης θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Σημασία όμως σε όλα αυτά είναι να υπάρχει το λεγόμενο follow up. Διότι καλές είναι οι συμφωνίες για επενδύσεις, το ζητούμενο όμως να υπάρχει συνέχεια στις υπογραφές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου