Ιούλιος 27, 2022. Ελλάδα.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), Μουράτ Καραγιλάν, πρότεινε να αναπτυχθεί μια κουρδική και ιρακινή εθνική στάση ενάντια στην αυξανόμενη τουρκική αποικιοκρατία και επιθετικότητα στο Νότιο Κουρδιστάν.
Ο Καραγιλάν επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος ήθελε να εκφοβίσει τον άμαχο πληθυσμό για να κυριαρχήσει στο Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράκ, προσθέτοντας ότι ως απαίτηση αυτής της έννοιας, χτυπά χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων.
Ο Καραγιλάν τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε καμία αντίδραση στην Τουρκία, οι δυνάμεις της δεν είδαν κανένα κακό να χτυπήσουν σκόπιμα την τουριστική Περέξ στην περιοχή του Ζάχο.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK απάντησε στις ερωτήσεις του Dengê Welat Radio σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην επικράτεια του Κουρδιστάν.
Δημοσιεύουμε ορισμένα τμήματα της συνέντευξης.
Το τουρκικό κράτος επιτέθηκε στο χωριό Περέξ στις 20 Ιουλίου. Εννέα Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Γιατί το τουρκικό κράτος στοχοποιεί αμάχους;
Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση και να ευχηθώ σε όλους τους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους. Ο αθώος λαός μας μαρτύρησε από την τουρκική αποικιοκρατία. Καταδικάζω έντονα αυτή τη σφαγή που διέπραξε το τουρκικό κράτος. Χωρίς αμφιβολία, όχι μόνο πρέπει να το καταδικάσουμε, αλλά και να κάνουμε αγώνα ενάντια σε αυτήν την αιματοβαμμένη και κατοχική νοοτροπία.
Το θέμα αυτό συζητείται έντονα στο Ιράκ, στο Νότιο Κουρδιστάν και σε ολόκληρο το Κουρδιστάν.
Καταρχήν να σημειωθεί ότι το χωριό Περέξ βρίσκεται στο Χεφτανίν. Το χωριό απέχει ενάμιση χιλιόμετρο από τα επίσημα σύνορα της Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται η περιοχή Κιριαρές, όπου βρίσκεται μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση.
Το τουρκικό κράτος αυτή τη στιγμή έχει καταλάβει 23 λόφους στο Χεφτανίν, δηλαδή έχει χτίσει στρατιωτικές βάσεις σε 23 σημεία και οι περισσότερες βρίσκονται γύρω από το Περέξ.
Πίσω από το Περέξ, υπάρχουν τουρκικές αποικιακές δυνάμεις, και υπάρχει μια συνοριακή γραμμή στα δυτικά.
Στην πραγματικότητα, είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν οι ιρακινές συνοριακές δυνάμεις στη γραμμή Kerê στα νότια του Περέξ. Υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις Πεσμεργκά, αλλά βρίσκονται κυρίως υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.
Τώρα είναι απαραίτητο να εκφράσουμε τα εξής πολύ ξεκάθαρα:
* Το PKK δεν έχει καμία σχέση με αυτό το περιστατικό. Εκεί κυριαρχούν οι τουρκικές δυνάμεις.
* Όπως είπαν οι ιρακινές αρχές, η επίθεση αυτή έγινε από το τουρκικό κράτος. Αυτή είναι ασφαλής πληροφορία.
* Το τουρκικό κράτος δεν πραγματοποίησε αυτή την επίθεση κατά λάθος, το έκανε εσκεμμένα. Αυτό είναι επίσης βέβαιο, γιατί τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το χωριό, και εκεί αναπτύσσονται 400-500 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα.
Υπάρχουν γενικά περίπου χίλιοι τουρίστες εκεί. Το τουρκικό κράτος γνωρίζει επίσης ότι είναι τουριστικό μέρος. Ενώ το τουρκικό κράτος μπορεί να δει ένα άτομο κάτω από ένα δέντρο και να το δολοφονήσει με την προηγμένη τεχνολογία του, πώς μπορεί να χτυπήσει κατά λάθος έναν χώρο για πικνίκ; Δεν υπάρχει κανένα λάθος εδώ, και το τουρκικό κράτος δεν βομβάρδισε την περιοχή μόνο και μόνο επειδή το ήθελε ένας διοικητής στην περιοχή.
Αυτή είναι η επίσημη προσέγγιση της Τουρκίας στην πολιτική. Οι τουρκικές ελίτ δύναμης θέλουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράκ.
Θέλουν να εκφοβίσουν και να απαγάγουν τους ανθρώπους και να επιδιώξουν την κυριαρχία ασκώντας ψυχολογική πίεση με αυτόν τον τρόπο. Αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση. Για πολλά χρόνια σκοτώνουν τον άμαχο λαό μας στο Νότιο Κουρδιστάν, τη Ροζάβα και το Βόρειο Κουρδιστάν βάσει αυτής της πολιτικής. Θέλουν να εκφοβίσουν τον κόσμο. Και φαίνεται ότι δεν θέλουν να παραμείνει χώρος για αναψυχή, επιδιώκουν μάλλον να τους αφεθεί η περιοχή.
Ειδικά στις περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός στο Νότιο Κουρδιστάν, ακολουθούν τέτοιες πολιτικές.
Το ίδιο ισχύει στη Metîna και στο Xakurke. Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν θέλει ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές και επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια πλήρη στρατιωτική κυριαρχία. Με λίγα λόγια, το τουρκικό κράτος πραγματοποίησε επίτηδες αυτή την επίθεση.
Οι Τούρκοι δεν περίμεναν τόση αντίδραση
Ίσως η Τουρκία να μην περίμενε μια τέτοια αντίδραση στην επίθεσή της. Δεν περίμεναν τόση αντίδραση, γιατί έκαναν πολλές σφαγές πριν από αυτό, και καμία χώρα δεν αντέδρασε ποτέ. Για παράδειγμα, πολλές σφαγές έγιναν γύρω από το Καντίλ, στο Σελαντίζ και πιο πρόσφατα στο Μπαμέρν. Πέρυσι, χτύπησαν ένα νοσοκομείο στο Sikeniyê στη Σενγκάλ και 8 πολίτες σκοτώθηκαν. Αν το ιρακινό κράτος και η κυβέρνηση αλ-Καντίμι είχαν αντιδράσει στην Τουρκία εκείνη την εποχή, αυτή η τελευταία σφαγή δεν θα είχε συμβεί.
«Σφαγές, άρνηση και ψέματα»
Το τουρκικό κράτος αρνήθηκε ότι διέπραξε αυτή τη σφαγή. Υποστήριξε μάλιστα ότι το «PKK το έκανε». Αν και το Ιράκ απέδειξε ότι αυτή η σφαγή έγινε από το τουρκικό κράτος, η Τουρκία το αρνήθηκε. Αυτή η άρνηση κάνει τον κόσμο να δει την πραγματικότητα της Τουρκίας.
Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα;
Αυτό κάνει πάντα η Τουρκία. Η Τουρκία προωθεί τον τρόμο στο Κουρδιστάν, αλλά μας κατηγορεί ότι είμαστε «τρομοκράτες».
Σκοτώνει τον λαό μας, αλλά λέει ότι «δεν σκοτώνω αμάχους».
Ούτως ή άλλως αρνείται και αγνοεί πλήρως τον κουρδικό λαό.
Η πραγματικότητα του τουρκικού κράτους είναι η άρνηση, η σφαγή και το ψέμα.
Το τουρκικό κράτος ασκεί κρατική τρομοκρατία.
Αυτό είναι το τουρκικό κράτος.
Διέψευσε και αυτό το τελευταίο περιστατικό. Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία το έκανε, αλλά δεν το λαμβάνουν καν υπόψη.
Για παράδειγμα, oι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν καν στο Ιράκ.
Έλεγαν μάλιστα ότι «μην πέσεις σε παγίδα, ας συνεργαστούμε» σαν να μιλούσαν με παιδί.
Δεν έχουν καν σεβασμό. Επομένως, η σφαγή έδειξε λίγο περισσότερο το αληθινό πρόσωπο του τουρκικού κράτους.
«Υπάρχουν 30 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες»
Οι περισσότερες από τις δηλώσεις που έγιναν από τους αξιωματούχους του ιρακινού κράτους σχετικά με αυτό το θέμα είναι σωστές, αλλά υπάρχει κάποιο λάθος στους αριθμούς που έδωσαν. Ίσως οι πληροφορίες τους να μην είναι πλήρεις. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των στρατιωτικών σημείων που δημιούργησε το τουρκικό κράτος στο Νότιο Κουρδιστάν είναι περίπου 100, αλλά ο αριθμός των στρατιωτών που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο ιρακινό έδαφος είναι τουλάχιστον 30 χιλιάδες.
Επιπλέον, οι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους, καταδρομείς κλπ. όλες οι ταξιαρχίες εμπειρογνωμόνων εδρεύουν αυτή τη στιγμή στο Νότιο Κουρδιστάν, δηλαδή στο Ιράκ.
Καλό θα ήταν να γνωρίζεις σωστά τους αριθμούς. Ένα άλλο θέμα είναι ότι στο τρίμηνο από 14 Απριλίου έως 14 Ιουλίου, ο αριθμός των τουρκικών βομβαρδισμών από μαχητικά αεροσκάφη στο έδαφος του Ιράκ είναι 2.574 και οι επιθέσεις με ελικόπτερα είναι 1.933.
Κάποιοι επικρίνουν το PKK, λέγοντας ότι έχει μεταφέρει τον πόλεμο του με το τουρκικό κράτος στο Νότιο Κουρδιστάν. Είναι έτσι τα πράγματα;
Υπήρξαν επίσης ορισμένες συζητήσεις στο ιρακινό κοινοβούλιο για αυτό το θέμα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το PKK εισέρχεται στο έδαφος του Βόρειου Κουρδιστάν (Τουρκία) από το Νότιο Κουρδιστάν, χτυπά τις τουρκικές δυνάμεις εκεί και στη συνέχεια επιστρέφει στο Νότιο Κουρδιστάν.
Δεν τίθεται θέμα κάτι τέτοιο. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια. Πριν από δέκα χρόνια υπήρξε κατάπαυση του πυρός μεταξύ μας και του τουρκικού κράτους. Η κατάπαυση του πυρός κράτησε δυόμισι χρόνια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, ορίσαμε να μεταφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας στο Νότιο Κουρδιστάν. Είχαμε ήδη αποσύρει κάποιες δυνάμεις μας, αλλά όταν είδαμε ότι το τουρκικό κράτος δεν είχε καλές προθέσεις, σταματήσαμε την αποχώρηση των στρατευμάτων μας.
Εκείνη την εποχή, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν συμμετείχε επίσης στη μετεγκατάσταση των δυνάμεών μας στο Νότιο Κουρδιστάν. το ήξεραν και το επιβεβαίωσαν. Το επιβεβαίωσε και το Ιράκ de facto. Όλοι το ξέρουν αυτό.
Οι αντάρτικες δυνάμεις έπρεπε να αποσυρθούν στο Νότιο Κουρδιστάν για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Τότε ο Ερντογάν, δηλαδή το τουρκικό κράτος, διέκοψε την ειρηνευτική διαδικασία παρόλο που υπογράφηκε μνημόνιο συνεννόησης στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο αυτού του τερματισμού της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στις 24 Ιουλίου 2015, η Τουρκία εξαπέλυσε απευθείας επίθεση στο Νότιο Κουρδιστάν. Έκτοτε, το τουρκικό κράτος εξαπολύει μονομερώς επιθέσεις όπου κι αν έχουμε δυνάμεις. Απλώς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και τα εδάφη του Νοτίου Κουρδιστάν με νόμιμο τρόπο. Έτσι γίνεται ο σημερινός πόλεμος. Δεν φέραμε τον πόλεμο στο Νότιο Κουρδιστάν. Η Τουρκία έφερε αυτόν τον πόλεμο εδώ. Δεν είναι ότι πάμε να τους πυροβολήσουμε και εκείνοι να απαντήσουν. Μας επιτίθενται μονομερώς και θέλουν να καταλάβουν τα εδάφη που αποτελούν τα εδάφη του Εθνικού Συμφώνου της. Είμαστε και εμείς ενάντια σε αυτό. Υπερασπιζόμαστε τα εδάφη του Ιράκ και του Νοτίου Κουρδιστάν. Θέλουν να καταλάβουν αυτές τις περιοχές. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση.
Αν είμασταν οι στόχοι εμείς τότε τι κάνει ο τουρκικός στρατός στη Μπασίκα;
Λοιπόν, αν εμείς είμαστε η αιτία των επιθέσεων, τότε γιατί ο τουρκικός στρατός έχει μια βάση στη Μπασίκα; Γιατί το τουρκικό κράτος δεν απέσυρε τα στρατεύματά του από την Μπασίκα όταν η ιρακινή κυβέρνηση τους το ζήτησε πριν από 3-4 χρόνια;
Η Τουρκία δεν έχει αποσύρει ποτέ τις δυνάμεις της και τώρα αναπτύσσει κρυφά τα στρατεύματά της στο Κιρκούκ.
Θέλει επίσης να καταλάβει το Κιρκούκ μέσω των στρατευμάτων της που αναπτύσσει ως πολίτες και των στοιχείων της MIT (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών).
Δημιουργεί μια δύναμη και εκπαιδεύει τις δυνάμεις του εκεί. Το τουρκικό κράτος έχει σχέδια για αυτά τα εδάφη.
Αυτό πρέπει να φανεί.
Ίσως ένα μέρος του θέματος να αφορά το PKK, αλλά το PKK δεν είναι όλο το πρόβλημα. Αυτό είναι επίσης μια πραγματικότητα, και πρέπει να τη δούμε.
Δεν αποκαλύφθηκαν κάποιες αλήθειες μετά την αντίδραση του ιρακινού λαού;
Φυσικά, οι αντιδράσεις του αξιότιμου λαού του Ιράκ είχαν τέτοιο αποτέλεσμα. Ενάντια στις νεο-οθωμανικές πολιτικές της Τουρκίας, όλοι οι λαοί της περιοχής, ιδιαίτερα οι Κούρδοι, Άραβες Ασσύριοι της Συρίας, μπορούν και πρέπει να σχηματίσουν συμμαχία. Η τουρκική αντίληψη είναι αντικουρδική, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει και τους Άραβες, τους Ασσύριους-Σύριους. Είναι ενάντια σε όλους τους λαούς της περιοχής. Ως εκ τούτου, το έδαφος μιας συμμαχίας μεταξύ των λαών έχει επίσης ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο. Στη βορειοανατολική Συρία έχει ήδη σχηματιστεί μια συμμαχία με βάση την προοπτική του Δημοκρατικού Έθνους, αλλά γενικά θα πρέπει να σχηματιστεί μια συμμαχία λαών ενάντια στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους. Αυτή η απαίτηση αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά.
Επιπλέον, παρά τα τρέχοντα εσωτερικά προβλήματα, το ιρακινό κράτος κρατά ισχυρή θέση έναντι του τουρκικού κράτους.
Για παράδειγμα, εάν το Ιράκ κλείσει τη συνοριακή πύλη για δύο μήνες και δεν κάνει εμπόριο με την Τουρκία, θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης AKP-MHP.
Επί του παρόντος, το Νότιο Κουρδιστάν και το Ιράκ είναι σαν ναυαγοσώστης για το τουρκικό κράτος.
Η Τουρκία πουλάει τα προϊόντα της σε αυτά τα εδάφη. Εάν το ιρακινό κράτος σταματήσει τώρα το εμπόριο με την Τουρκία, η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει αυτήν την οικονομική κρίση και θα καταρρεύσει.
Με άλλα λόγια, το Ιράκ έχει μια οικονομική κάρτα που δυναμώνει το χέρι του. Το Ιράκ μπορεί να πάρει θέση και να δώσει την απαραίτητη απάντηση στο τουρκικό κράτος με αυτόν τον τρόπο.
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Περέξ, αλλά και 138 δικοί μας άνθρωποι που μαρτύρησαν στο έδαφος του Ιράκ ως αποτέλεσμα των τουρκικών επιθέσεων τα τελευταία 7 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μαρτύρησαν από την αποικιοκρατία στο Νότιο Κουρδιστάν, το Ιράκ και τη Ροζάβα, μπορούν να αναπαυθούν εν ειρήνη. Επομένως, μια τέτοια στάση πρέπει να αναπτυχθεί.
AnfNews
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου