Η σπείρα των δύο ανταγωνιστών έχει τη δική της ορμή, εν αναμονή της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών. Πώς αυτό που ξεκίνησε ως εμπορικός πόλεμος υπό τον Ντόναλντ Τραμπ εξελίσσεται σε ιδεολογική αντιπαλότητα, διασπαστική, επικίνδυνη.
Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ. Θα μπορούσε να είναι η πιο έντονη ανταλλαγή τους μέχρι τώρα.
Το προτεινόμενο ταξίδι της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν κλιμακώνει τις εντάσεις πριν από την πρώτη συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας από τον Μάρτιο. Από το 1997 έχει να επισκεφθεί την Ταϊβάν Αμερικανός αξιωματούχος και το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει για επιπτώσεις, εάν η επίσκεψη προχωρήσει και πραγματοποιηθεί.
Ο Σι μάλλον διατηρεί μια ρεβανσιστική στάση απέναντι στην Ταϊπέι, ενισχύοντας την εθνικιστική του ατζέντα τους μήνες πριν από μια συνάντηση για την ηγεσία του καθεστώτος, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί γερουσιαστές φαίνεται να λειτουργούν στο φόντο των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, με τον δικό τους τρόπο.
Ηδη, έγινε η πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Σπάνια συναίνεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Γερουσία. Ψήφισαν επενδύσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το Πεκίνο, με ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο 280 δισ. δολαρίων. Στόχος είναι η οικοδόμηση του τεχνολογικού και μεταποιητικού τομέα της Αμερικής για την αντιμετώπιση της Κίνας, υιοθετώντας την πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Διαμάχη
Μια δημόσια διαμάχη όπου η πολιτική και η αξιοπιστία είναι στο όριο δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τώρα, καθώς και οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο, για τη λείανση του κινδύνου σύγκρουσης και την οικοδόμηση συναίνεσης -πολύ περισσότερο όσο αυξάνεται η απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αναφέρει το Bloomberg.
Αλλά η σπείρα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις έχει τη δική της ορμή. Αυτό που ξεκίνησε ως εμπορικός πόλεμος υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει διευρυνθεί και εξελίσσεται σε μια ιδεολογική αντιπαλότητα, διασπαστική, που απομακρύνει περισσότερο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ επιδιώκουν και οι δύο να μειώσουν την αλληλεξάρτησή τους, αναδιαρθρώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε τεχνολογίες και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.
Αυτό είναι ένα βαθύτερο χάσμα που πρέπει να ξεπεράσουν ο Σι και ο Μπάιντεν. Και σίγουρα έχουν πάρα πολλά να επιλυθούν στο μέλλον, πέρα από μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου