Διονύσης Αντωνέλλος
Τούρκικα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για αναβάθμιση των δυνατοτήτων των τουρκικών καθοδηγούμενων πυραύλων, οι οποίοι πλέον μπορούν να φτάνουν τα 150 χλμ. σε εμβέλειαEλληνοτουρκικά: Tα τουρκικά Akinci θα φέρουν πυραύλους SOM κρουζ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 22 Απριλίου 2022, το νεότερο τούρκικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης της Τουρκίας (UCAV), πραγματοποίησε την πρώτη του ζωντανή βολή σε θαλάσσιο στόχο.
Ο πύραυλος του Akinci καθοδηγήθηκε με λέιζερ σε θαλάσσιο στόχο.
Ο LGK-82 μετατρέπει τις βόμβες γενικής χρήσης σε έξυπνα πυρομαχικά, που μπορούν να χτυπήσουν στόχους από 150 χλμ. μακριά χάρη σε σήμανση με λέιζερ.
Οι Τούρκοι θεωρούν πως με την εξέλιξη αυτή θα βάλουν δύσκολα στην Αθήνα, αφού θα μπορούν από πολύ μακριά με τα Akinci να γίνουν επικίνδυνοι.
Τον τελευταίο καιρό δε, άλλα έξι Akinci έγιναν επιχειρησιακά.
Eλληνοτουρκικά: Γιατί δεν ανησυχούν οι τουρκικοί πύραυλοι κρουζ στα τουρκικά Akinci
Αξίζει να σημειωθεί πως όντως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για την ισορροπια δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως η ελληνική πλευρά ξέρει πολύ καλά πως τα UAV και τα drone χρειάζονται έναν συγκεκριμένο παράγοντα για να γίνουν επικίνδυνα.
Για να πετύχει η Τουρκία πλήγματα με τα Akinci ή τα Bayraktar πρέπει να έχει αεροπορική υπεροχή.
Πώς θα καταφέρουν οι Τούρκοι να σηκώσουν τα τουρκικά drone όταν δεν έχουν αεροπορική υπεροχή;
Τα ελληνικά μαχητικά θα διαλύσουν κάθε τουρκικό drone στον αέρα η το έδαφος.
Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι πως τα μεγαλύτερα από τα Bayraktar Akinci χρειάζονται κανονικό αεροδρόμιο για να απογειωθούν.
Έτσι δεν μπορούν να απογειωθούν από μικρά τουρκικά αεροδρόμια κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά από μεγαλύτερα, τα οποία είναι βέβαιο πως δεν θα… περνούν εύκολα σε περίπτωση σύγκρουσης Τουρκίας – Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου