Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Το σκηνικό που στήνει η κατοχική Τουρκία δεν είναι προεκλογικό: Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έχει, λένε, ξεφύγει ο Ερντογάν, εκτοξεύει απειλές, αλλά και βρισιές ( έκανε τις προάλλες λόγο για ποταπούς Έλληνες). Αυτή η συμπεριφορά αποδίδεται από κάποιους στο γεγονός ότι το 2023 είναι χρονιά εκλογών στην Τουρκία. Αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά στο γεγονός ότι δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και το κόμμα του. Χάνουν συνεχώς έδαφος και κερδίζει η αντιπολίτευση. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό. Σίγουρα ο Τούρκος Πρόεδρος θέλοντας να ανακτήσει δυνάμεις επενδύει στα εθνικιστικά αντανακλαστικά των συμπολιτών του.

Είναι σαφές πως όσα παρακολουθούμε αφορούν και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην κατοχική χώρα. Αφορούν πρωτίστως τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι διαχρονικές. Εκείνο, που ενδεχομένως να αλλάζει είναι η τακτική και ο τρόπος προώθησης των στόχων.

Αυτές οι επιδιώξεις συνιστούν μόνιμο στόχο και η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω ακόμη κι εάν θα χρειαστεί να τα βάλει με όλους. Τις προάλλες o Ερντογάν δήλωνε πως  «…η Τουρκία γνωρίζει καλά τον θόρυβο  που προκαλείται στην Ανατολική Μεσόγειο για να υπονομευθούν τα εθνικά της συμφέροντα. […]  Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία περιμένουμε στην πόρτα της για σχεδόν 60 χρόνια, αποκλείει την Τουρκία ενώ δέχεται για  ένταξη από χώρες των οποίων τα δημοκρατικά και οικονομικά πρότυπα δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς».

Ο Ερντογάν  γνωρίζει πολύ καλά  πως οι τακτικές κινήσεις που έχει κάνει, οι παρεμβάσεις του στα διάφορα ανοικτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το Ουκρανικό, έχουν καταστήσει την κατοχική Τουρκία και «χρήσιμη» και «απαραίτητη» για τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες. Γι αυτό και την ανέχονται. Γι αυτό και δεν αντιδρούν όταν προκαλεί και δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα.

Ενδιαφέρον, πάντως,  έχουν τα όσα είπε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».  Ο Αλεκσέι Γιερχόβ, δήλωσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, όπως και στην επίτευξη της «συμφωνίας σιτηρών» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι οι Πρόεδροι  Ταγίπ Ερντογάν και Βλαδιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο και είχαν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες.  «Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν περισσότερες επαφές, γιατί η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε.

Σημειώνοντας ότι η προσέγγιση Τουρκίας και Ρωσίας έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε ορισμένους κύκλους, ο Γιερχόφ είπε:  «Όσοι θέλουν να αντισταθούν στην κανονική εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή συνεχίζεται   […] και η θέληση των λαών για φιλία και συνεργασία είναι ανίκητη και ακαταμάχητη».

Πρόσθεσε επίσης πως οι καιροί αλλάζουν:  «Παλιές συμμαχίες καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας και νέες αναδύονται, το μεταπολεμικό διεθνές νομικό σύστημα […] υπονομεύει σθεναρά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία χωρών και λαών. […] Η Ρωσία, η οποία έχει προκληθεί κατά της Τουρκίας εδώ και αιώνες, γίνεται ξαφνικά αναγκαία και χρήσιμη για την Τουρκία, και η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο και τη βλέπει χρήσιμη. Αυτή η κατάσταση μας αναγκάζει όχι μόνο να προσεγγίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με μια νέα προοπτική, αλλά και να κάνουμε τα πιο αποφασιστικά βήματα για τη σταδιακή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον των δύο χωρών. Και σήμερα αποδεικνύεται ότι η εναρμόνιση των συμφερόντων μας είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά απαραίτητη», δήλωσε( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας).

Παρόμοιου περιεχομένου δημόσιες δηλώσεις μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και από άλλους. Όπως οι εκθειαστικές αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Είναι πρόδηλο πως όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι προεκλογικό. Είναι αυτό που έχει στήσει η Άγκυρα με την ανοχή και ενίοτε και με τη στήριξη των εν δυνάμει συμμάχων της, διαχρονικών και νέων.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου