Η Ρωσία παρεμβαίνει δυναμικά στη διένεξη μεταξύ της Τουρκίας με τη Δύση με αντικείμενο τους S-400 Triumf, προσπαθώντας να δυσκολέψει περαιτέρω την επικοινωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, προφανώς με σκοπό να διασφαλίσει ότι θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τους Τούρκους ως εργαλείο διαίρεσης του ΝΑΤΟ στην πιο κρίσιμη πτέρυγα, τη νοτιοανατολική! Οι Τούρκοι πολύ θα ήθελαν να ξεχαστεί το εν λόγω δημοσίευμα…
Το δεδομένο αυτό υπενθυμίζει σε ανάλυσή του στην ισραηλινή Jerusalem Post ο γνωστός αναλυτής Σεθ Φρέντζμαν, καθώς αναφέρεται σε “κάρφωμα” από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν τους S-400 εναντίον των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε στρατιωτική άσκηση το 2019, λίγους μήνες μετά την παραλαβή τους.
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι δεν βρίσκονται “στα κουτιά” όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να δεχθεί τις προφορικές διαβεβαιώσεις της ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το σύστημα εναντίον των F-35, εάν τα προμηθευτεί… Ακόμα και οι επιδόσεις των S-400 απέναντι στα F-16 ενδιαφέρει πολύ τη Μόσχα, καθώς πρόκειται για το μαχητικό που εξοπλίζει με χιλιάδες μονάδες τους άμεσα ή έμμεσα συμμαχικούς στις ΗΠΑ ένοπλες δυνάμεις.
Οι Ρώσοι, αναφέρει ο αναλυτής, ενδιαφέρονται πολύ για τις επιδόσεις του κορυφαίου αυτή τη στιγμή αντιαεροπορικού και αντιβληματικού συστήματος στο οπλοστάσιό τους, καθώς άλλα προβεβλημένα συστήματα μικρότερου βεληνεκούς, όπως τα S-300s και τα Pantsir έχουν προκαλέσει ερωτήματα στο μέτωπο της Συρίας για τις ικανότητές τους να εντοπίσουν και να καταρρίψουν δυτικούς στόχους. Πολλώ δε μάλλον μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth, δηλαδή μειωμένης παρατηρησιμότητας στα ραντάρ.
Στο σημείο αυτό ο Φρέντζμαν αναρωτιέται γιατί οι Τούρκοι να δοκιμάσουν το σύστημα εναντίον των δικών τους μαχητικών, εάν δεν το έκαναν για λογαριασμό της Ρωσίας! Μια πολύ προφανής απάντηση για την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι για να έχουν μια εικόνα της επίδοσης του συστήματος εναντίον των ελληνικών F-16. Εξάλλου, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουν απειλήσει να τους ενεργοποιήσουν στο δυτικό τμήμα της χώρας “κλειδώνοντας” όλο το Αιγαίο.
Με την ίδια λογική του γνωστού αναλυτή βέβαια, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί εάν οι Ρώσοι, εξαρχής ήθελαν με κάθε τρόπο να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα να αποκτήσει τους S-400, ακριβώς λόγω της κατοχής μαχητικών F-16. Θεωρητικά δε, θα μπορούσε να ισχύει και το ότι εάν το ΝΑΤΟ φοβάται ότι έχουν τον τρόπο να συλλέξουν διά του ραντάρ του συστήματος πληροφορίες για τα F-35, γιατί να μην μπορούν να το πράξουν ακόμα πιο εύκολα για τα F-16.
Το TASS απλά επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενο στέλεχος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το οποίο παραδέχθηκε ότι το σύστημα δοκιμάστηκε εναντίον των F-16. Ο αναλυτής δηλώνει ότι δεν είναι σαφές το ρωσικό κίνητρο να υπενθυμίσει τις δοκιμές των S-400 εναντίον των F-16. Σε μια κάπως ασυνήθιστη όμως δημοσιογραφική πρακτική, νομίζουμε ότι το DP έδωσε την απάντηση στην εισαγωγική παράγραφο. Διαίρει (ΝΑΤΟ / Τουρκία) και βασίλευε (στη ΝΑ Ευρώπη)…
Απλά μαθήματα ρεαλισμού και κυνισμού των διεθνών σχέσεων. Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας ποτέ δεν ξέφυγαν από τις “δαγκάνες” του ανεπίλυτου “ανατολικού ζητήματος“, ούτε πρόκειται οι δυο χώρες να γίνουν στρατηγικοί εταίροι, καθώς τα μέτωπα στα οποία τα συμφέροντά τους συγκρούονται είναι πολλά. Όλα στη ζωή όμως, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Και αυτή η ιστορική συγκυρία δεν προσφέρεται για το ξεκαθάρισμα των ιστορικών λογαριασμών Ρώσων και Τούρκων…
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου