Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1921, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κατερίνη και τη Βέροια.
Από την κήρυξη του Ά Βαλκανικού Πολέμου, η διείσδυση του ελληνικού στρατού στην Μακεδονία υπήρξε άμεση και ταχύτατη. Στις 4 Οκτωβρίου 1912 διατάχτηκε προέλαση των ελληνικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα, η επίθεση άρχισε στις 5 Οκτωβρίου ενώ την επόμενη ημέρα, 6 Οκτωβρίου, καταλήφθηκε η Ελασσόνα και η Δεσκάτη. Στις 9 και 10 του ίδιου μήνα απελευθερώθηκαν το Σαραντάπορο ύστερα από πολύωρη μάχη όπως επίσης και τα Σέρβια ενώ στις 12 Οκτωβρίου απελευθερώθηκε η Κοζάνη. Το στρατόπεδο των Τούρκων παρουσίαζε εικόνα διάλυσης καθώς οι μονάδες του είχαν σκορπίσει και υποχωρήσει προς την περιοχή της Βέροιας.
Στις 14 και 15 Οκτωβρίου 1912 η Ι Μεραρχία πορεύτηκε προς το Δάσκιο ενώ η ΙΙ Μεραρχία προς τον Τριπόταμο όπου δέχτηκε επίθεση από το τουρκικό πυροβολικό το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε από το αντίστοιχο ελληνικό. Τελικά η ΙΙ μεραρχία διανυκτέρευσε στα στενά του Τριποτάμου.
Η ΙΙΙ Μεραρχία την 15η Οκτωβρίου είχε φτάσει στο Πολύμυλο ενώ η ΙV Μεραρχία συνεπλάκη κοντά στο Ξηρολείβαδο και το Βρωμοπήγαδο με εχθρικές δυνάμεις τις οποίες έτρεψαν σε φυγή.
Η V Μεραρχία έφτασε στη Κουμαριά ενώ η VII Μεραρχία διανυκτέρευσε στο Κολοκούρι προκειμένου την επόμενη ημέρα να απελευθερώσει την Κατερίνη.
Στις 16 Οκτωβρίου 1912 η VII Μεραρχία εισήλθε στην Κατερίνη όπου δεν αντιμετώπισε καμία εχθρική αντίσταση καθώς οι Τούρκοι την είχαν εγκαταλείψει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας.
Η I Μεραρχία έφτασε στην Βεργίνα ενώ το Ανεξάρτητο Απόσπασμα των Ευζώνων πέρασε έξω από τη Βέροια και κατευθύνθηκε προς το Διαβατό.
Η ΙΙ Μεραρχία κατέλαβε τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και η VI Μεραρχία έφθασε στο χωριό Πατρίδα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Λίγο νωρίτερα όμως στις 8:15 το πρωί η IV Μεραρχία εισήλθε στη Βέροια την οποία και απελευθέρωσε χωρίς να σημειωθεί καμία εμπλοκή με εχθρικές δυνάμεις.
Στις 2 το μεσημέρι, λίγες ώρες αργότερα δηλαδή, το Γενικό Στρατηγείο εγκαταστάθηκε στη πόλη. Οι κάτοικοι της Βέροιας υποδέχθηκαν τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό με εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού. Στους στρατιώτες προσφέρθηκαν τρόφιμα και κρασί καθώς η ταλαιπωρία από την προέλαση των προηγούμενων ημερών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Η επίσημη παράδοση της πόλης έγινε από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο στην οποία μάλιστα πήρε μέρος και ο Τούρκος δήμαρχος Χαλήλ Αλή Βέης ενώ ακολούθησε επίσημη Δοξολογία.
ΠΗΓΗ armynow
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου