Αλεξία Τασούλη
Μια σειρά από ανοιχτά θέματα υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.
Το θέμα της Ουκρανίας και η σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Κούρδοι της Συρίας και ασφαλώς το θέμα της απόκτησης των τουρκικών μαχητικών F-16 που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Άρα είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Γι’ αυτό και είναι και κομβικός ο ρόλος του πρόεδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Διότι ουκ λίγες φορές όρθωσε το ανάστημα του από τα έδρανα της Αμερικανικής γερουσίας προκειμένου να υποστηρίξει τις διπλωματικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας
Και τώρα καλείται για άλλη μια φορά να αποδείξει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων γι’ αυτό και είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με το Υπουργείο εξωτερικών για τον συντονισμό των διπλωματικών προσπαθειών.
Όπως ήταν παρών και σε άλλες προσπάθειες όταν πρωτοστάτησε στην έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F35 και όταν πρότεινε την πώληση τους στην Ελλάδα για την περαιτέρω θωράκιση της αμυντικής της ισχύος από αέρος. Κατακεραύνωσε επίσης την Άγκυρα για το θέμα των S-400.
Από το 2020 απέρριψε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για μη ύπαρξη υφαλοκρηπίδας γύρω από τα ελληνικά νησιά δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το State Department πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά».
Όταν επίσης Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Μενέντεζ διαφώνησε: «Η Τουρκία έχει την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου. Γιατί λέμε όλα τα μέρη, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί το πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;»
Μιλώντας μάλιστα την ίδια περίοδο σε συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας για την αναδιαμόρφωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είχε δηλώσει:
«Οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας, είναι στο ΝΑΤΟ, αυτοί που έχουν δεσμευτεί για κοινή άμυνα. Αυτοί οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες μας. Αυτοί που εργάζονται σε συμφωνία με εμάς για να αντιμετωπίσουμε απειλές από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν. Δυστυχώς, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν ενσαρκώνει τίποτα από αυτά. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος»
Γιος κουβανών μεταναστών, εξέχον μέλος του Δημοκρατικού κόμματος εξελέγη πρόεδρος στην επιτροπή με το που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν . Η ανάληψη αυτής της θέσης ήρθε σ’ ένα κρίσιμο χρονικά σημείο για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο. Δεν μάσησε ποτέ τα λόγια και είναι ενδεικτικό ότι με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του έστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο ζητώντας ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκρουση των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας.
Kαι όσοι γνωρίζουν καλά τον Μπομπ, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, λένε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου