Σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται να εισαχθεί τη Δευτέρα για γνωμοδότηση στην Ειδική Διαρκή Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και προγράμματα που είχαν προγραμματιστεί να εισαχθούν τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου σε συνεδρίαση της επιτροπής που είχε αναβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα ακόλουθα προγράμματα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΓΕΝ)
>Απόκτηση τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου Island, εκτιμώμενου κόστους περί τα 40 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι μεταξύ αυτών που επρόκειτο να εισαχθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Τα περιπολικά προέρχονται από τα αποθέματα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ που απέκτησε συνολικά 49 περιπολικά του τύπου και σήμερα διατηρεί σε υπηρεσία 37, ηλικίας 30 (εισήχθη σε υπηρεσία το 1992) έως 37 ετών (σε υπηρεσία το 1985).
Τα περιπολικά έχουν μήκος 34 μέτρα, πλάτος 6,4 μέτρα, βύθισμα 2,2 μέτρα, εκτόπισμα 168 τόνων και πλήρωμα 16 άτομα. Για την πρόωση τους χρησιμοποιούν δύο πετρελαιοκινητήρες ναυτικού τύπου που επιτρέπουν να επιτευχθεί ταχύτητα 29,5 κόμβων (54,6 χλμ./ώρα και εμβέλεια 2.900 ναυτικά μίλια (5.400 χλμ.). Σε αμερικανική υπηρεσία ο οπλισμός τους αποτελείται από τηλεχειριζόμενο πυροβόλο Mk. 38 διαμετρήματος των 25 χλστ. και δύο πολυβόλα Browning M2 διαμετρήματος 12,7 χλστ. (0.5 ιντσών). Σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό τα περιπολικά πιθανά θα αντικαταστήσουν μερικά ή ολικά τα έξι υπέργηρα παράκτια περιπολικά που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, τα δύο τύπου ΑΝΤΩΝΙΟΥ ηλικίας 47 ετών, και τα τέσσερα τύπου Nasty μέσης ηλικίας 56 ετών.
Λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας των περιπολικών τύπου Island είναι εύκολα αντιληπτό ότι η προμήθεια τους αποτελεί λύση ανάγκης για την ταχύτερη δυνατή ενίσχυση του Στόλου και ότι απλώς μετατοπίζει χρονικά την ικανοποίηση της απαίτησης για σύγχρονης σχεδίασης παράκτια περιπολικά που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ). Είναι επίσης εύκολα αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ουσιαστική εμπλοκή της εγχώριας ναυπηγικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στη σχεδίαση, ανάπτυξη και ναυπήγηση των πλοίων και μέσω αυτών στην ανέλιξη της σε υψηλότερα επίπεδα κατασκευαστικής ικανότητας.
>Ενεργοποίηση προγράμματος στρατιωτικού εξοπλισμού «προμήθεια υπηρεσιών κρατικής διασφάλισης ποιότητας προγράμματος απόκτησης φρεγατών τύπου FDI».
>Ενεργοποίηση προγράμματος στρατιωτικού εξοπλισμού «προμήθεια συσκευής ελέγχου συντήρησης – επαναπιστοποίησης (recertification) κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/Β) EXOCET, εκτιμώμενου κόστους περί τα 42 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι μεταξύ αυτών που επρόκειτο να εισαχθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, και είναι αυτονόητη η μεγάλη επιχειρησιακή και οικονομική σημασία του καθώς θα καταστήσει δυνατή τη διατήρηση σε πλήρη λειτουργική κατάσταση του διατιθέμενου αποθέματος των K/B Exocet.
>Ενεργοποίηση προγράμματος στρατιωτικού εξοπλισμού «γενική επιθεώρηση – επισκευή (overhaul) κινητήρων turbojet, ρύθμιση μονάδων αισθητήρων και αντικατάσταση ενεργητικών τμημάτων (renovation) των Κ/Β EXOCET MM-40B3 (Block 3).
>Ενεργοποίηση προγράμματος στρατιωτικού εξοπλισμού υποστήριξης συστημάτων κατασκευής THALES NL των φρεγατών τύπου “S” που είχαν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) και ραντάρ έρευνας MW08. Στην πρώτη περίπτωση το πρόγραμμα αφορά έξι φρεγάτες τύπου Standard, τις ΕΛΛΗ F450, ΛΗΜΝΟΣ F451, ΑΔΡΙΑΣ F459, ΑΙΓΑΙΟΝ F460, ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ F461 και KΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ F462. Σε ότι αφορά το ραντάρ έρευνας MW08, υπενθυμίζεται ότι ραντάρ του τύπου είναι εγκατεστημένα επί των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN (ΥΔΡΑ) και των επτά ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΓΕΑ)
>Έκδοση κατακυρωτικής απόφασης και έγκριση συμφωνίας-πλαισίου και προ της εκτελεστικής σύμβασης για το πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης πυραύλων SCALP EG και υποστήριξη συναφούς εξοπλισμού για χρήση από τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk. 2.
>Έκδοση κατακυρωτικής απόφασης σύμβασης για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμώμενου κόστους περί τα 38 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι μεταξύ αυτών που επρόκειτο να εισαχθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.
>Έκδοση κατακυρωτικής απόφασης σύμβασης για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης για το πρόγραμμα Crotale-NG/GR. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 1999 υπεγράφη η ύψους 239 εκατ. ευρώ σύμβαση για την προμήθεια 11 συστημάτων (9 για την ΠΑ και δύο για το ΠΝ) και βλημάτων, για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών αντιαεροπορικής άμυνας των δύο Κλάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου