Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Γ. Καραμπελιάς: «1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» -Μικρ. Καταστροφή (μέρος 2ο)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του Κινήματος Αρδην, μιλά στο newshub.gr παραχωρώνρας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη (από την οποία σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος), με αφορμή τα 100 χρόνια απο τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το νέο του βιβλίο. 

Tο βιβλίο του κ. Καραμπελιά με τίτλο  «1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2022) συνεισφέρει - όπως επισημαίνει ο ίδιος- σε νέες οπτικές στην ιστορική έρευνα, την συλλογική αυτογνωσία, καθώς και στη δημόσια συζήτηση που γίνεται για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά, καλύπτει με την προσέγγισή του το ιδεολογικό χάσμα των επίσημων εορτασμών. Υιοθετώντας την διαλεκτική περί «καταστροφών και θριάμβων», την οποία αρέσκεται να επαναλαμβάνει συχνά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι επίσημοι εορτασμοί προσανατολίζονται περισσότερο στο τρίπτυχο «Καταστροφή-Προσφυγιά/Ανασυγκρότηση», και επιμένουν στην επαύριον του 1922. Ιδίως στον εμπλουτισμό της ελλαδικής κοινωνίας με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του Ελληνισμού από τον Πόντο και τη Μικρασία.

#newshub #καραμπελιάς #1922 #Μικρασιατική


ΠΗΓΗ newshub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου