Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

«Από τη Μικρά Ασία στο Ρέθεμνος»: Διηγήσεις και τραγούδια 100 χρόνια μετά την Καταστροφή(Βίντεο)

Ένας συλλογικός τόμος, που παρουσιάστηκε σε κλίμα συγκίνησης στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου

Μικροϊστορικά, οικογενειακές και τοποσημικές ιστορίες, καθώς και 14 παρτιτούρες μικρασιάτικων τραγουδιών (τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε άγνωστους συνθέτες) σε ενορχήστρωση του αρχιμουσικού Αντώνη Μαυράκη, περιέχει ο συλλογικός τόμος με τίτλο Από τη Μικρά Ασία στο Ρέθεμνος.

Η παρουσίασή του έγινε σε κλίμα συγκίνησης το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου.

Το κοινό είχε την ευκαιρία ν’ ακούσει ιστορίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Κρήτης, αλλά και μικρασιατικά τραγούδια. Τον τόμο συνυπογράφουν οι: Γιώργος Φρυγανάκης, Ελένη Κανταρτζή-Κατιμερτζόγλου, Ελένη Τζέτζου, Παναγιώτης Παρασκευάς και Γεώργιος Δελήμπασης.

Την εισαγωγή έγραψε ο εκπαιδευτικός Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος παρουσιάζοντας το έργο στάθηκε ιδιαιτέρως στα άρθρα και τις αναμνήσεις προσφύγων τρίτης και τέταρτης γενιάς, που περιλαμβάνονται στην έκδοση. Ακόμα περιέγραψε τον αγώνα που έκαναν για να στεριώσουν στη νέα τους πατρίδα και τη νοσταλγία που κουβαλούν μέχρι σήμερα.

Με τα θερμότερα λόγια μίλησε και ο Χρήστος Νικολόπουλος, για τον Αντώνη Μαυράκη, αλλά και για την έκδοση του βιβλίου από τον Μουσικό Καρπό. Ο μουσικοσυνθέτης απέστειλε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου