Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν φιλοξενήσει σε θριαμβευτικούς τόνους τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν θέματα γεωστρατηγικής και αμυντικών συμφωνιών, όπως για παράδειγμα αυτή με τη Γαλλία που έφερε στη χώρα μας τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale τα οποία αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Οταν στις αρχές Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε εντολή στον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές διότι του χαλάει το «παιχνίδι» που στήνει με τη «γαλάζια πατρίδα» και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τα επόμενα βήματα, που δείχνουν να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο τον διεθνή παράγοντα, ήταν σχεδόν αναμενόμενα. Ομως το να βρίσκει θιασώτες ως προς την αναπαραγωγή ακραίων fake news εντός Ελλάδας υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και την πιο ακραία μικροκομματική λογική.
Η ρητορική Ερντογάν που, σύμφωνα και με το «Politico», δεν θα έλεγε όχι σε οποιαδήποτε πολεμική διαδικασία προκειμένου να σωθεί εκλογικά στο εσωτερικό της Τουρκίας, ταυτίζεται εν πολλοίς με αυτήν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανθρώπων που εμπλέκονται με ΜΚΟ, η ύπαρξη των οποίων στηρίζεται κυρίως σε εκείνη των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ελλάδα και συνολικά την Ευρώπη.
Ατζέντα λάσπης
Ομως οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δείχνουν διάθεση αναπαραγωγής ζητημάτων που στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να μετατρέψει σε κεντρική αντιπολιτευτική ατζέντα. Από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μέχρι τα δήθεν σκάνδαλα και φυσικά τα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.
Τα όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη από την πλευρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι λίγα ούτε και περνούν απαρατήρητα. Και ακόμη κι αν δεν επιχειρεί κάποιος να θέσει θέματα «προδοσίας», εν τούτοις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Αδωνις Γεωργιάδης την Τρίτη το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αγγίζουν τα όρια αυτής.
Αρκεί να σημειωθεί ότι την ώρα που στην Ελλάδα βρισκόταν σε έξαρση το αφήγημα της δήθεν νεκρής «μικρής Μαρίας» με το «Spiegel» να δημοσιεύει άρθρα-φωτιά (τα οποία πλέον εξαφάνισε από την ηλεκτρονική σελίδα του), δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ερντογάν πήγαινε στον ΟΗΕ και από το βήμα που του δόθηκε για να μιλήσει επέλεξε να επιτεθεί και πάλι στη χώρα μας. «Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων» είχε πει προσθέτοντας πως η χώρα μας «με παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνει τη βία κατά των προσφύγων στο Αιγαίο».
Και συνέχιζε ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας: «Παρατηρούμε πως αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τους θανάτους μωρών, όπως είχε συμβεί με το μωρό Αϊλάν, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της». Για να καταλήξει: «Την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Αμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Ασίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς βύθισε το φουσκωτό τους η Ελληνική Ακτοφυλακή. Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Κοινή φρασεολογία
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ενστερνιστεί κάθε τοποθέτηση αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ελληνική πλευρά και έχουν καταγγείλει τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτώντας τη λήψη μέτρων σε βάρος της χώρας μας.
Την ώρα δε που ο Ερντογάν μιλούσε κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του τη δήθεν νεκρή «μικρή Μαρία» και τη στάση των ελληνικών αρχών στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο, με φρασεολογία εν πολλοίς ίδια εκείνης του Τούρκου προέδρου, όπως πράττει και για τις περιπτώσεις των μεταναστών που φτάνουν και σχεδόν πνίγονται από τους Τούρκους δουλέμπορους, διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, μετά τα όσα έγιναν με το «Spiegel» και τη HumanRights360, τα συγγνώμη και τις αφαιρέσεις αναρτήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει. Και για τη δήθεν νεκρή «μικρή Μαρία» και για τις κατηγορίες σε βάρος των ελληνικών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης, αδυνατώντας από την πλευρά του να αρθρώσει έστω μια τυπική συγγνώμη.
Αλλωστε δηλώνει συμπαράσταση σε πρόσωπα και ΜΚΟ που ερευνώνται και κατηγορούνται από τις δικαστικές αρχές της χώρας για κακουργήματα που φτάνουν σε αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που δρα με σκοπό το κέρδος σε βάρος της Ελλάδας, κυρίως όμως σε βάρος των ίδιων των μεταναστών.
Η περίπτωση Ακάρ
Αυτό που έγινε πάντως με τον Ακάρ, δίνει ακριβώς την εντύπωση μιας υπόγειας διασύνδεσης αφού στο τέλος της ημέρας τουρκική κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο: να μην ψηφίσουν οι πολίτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών, το σκάνδαλο των μεταναστών, η διαφθορά» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σε ανάρτησή του και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αποτυχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία».
Με λίγα λόγια, ο Ακάρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά υιοθετώντας την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ: «υποκλοπές», «σκάνδαλο των μεταναστών», «διαφθορά». Αναπαράγοντας το τρίπτυχο με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει στον προεκλογικό αγώνα από τα τέλη του καλοκαιρού, κυρίως με στόχο να κυλήσει τη χώρα και την πολιτική ζωή στον βούρκο, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν έδειξε πώς αξιοποιεί η απέναντι πλευρά τον λαϊκισμό και τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.
Δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, μίλησε για «εφιάλτη της κακοποίησης του κράτους δικαίου, με τις υποκλοπές και την προσπάθεια συγκάλυψής τους, με το ψέμα, την προπαγάνδα και τον διχασμό που επιστρατεύονται για να κρύψουν την πρωτοφανή αναδιανομή υπέρ λίγων ισχυρών και εις βάρος των πολλών».
Διθυραμβικά σχόλια
Από την άλλη πλευρά, τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν φιλοξενήσει με διθυραμβικά σχόλια δηλώσεις και τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν θέματα γεωστρατηγικής και αμυντικών συμφωνιών, όπως για παράδειγμα αυτή με τη Γαλλία που έφερε στην Ελλάδα τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale που αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Εχουν φιλοξενήσει με ανάλογες αναλύσεις και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ειδικά στο κομμάτι που αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμισή του σε κεντρικό σημείο γεωπολιτικής αναφοράς μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία και κινήθηκε στη λογική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» με ολίγη από το «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», δίνοντας το έναυσμα για αρνητικά σχόλια σε διεθνές επίπεδο.
Εικόνα σύμπλευσης
Η εκατέρωθεν αναπαραγωγή καταγγελιών σε βάρος της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας δίνει την εικόνα σύμπλευσης που προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις και εύλογα ερωτήματα. Εξυπηρετεί δε συγκεκριμένα συμφέροντα. Μικροκομματικά από τη μία πλευρά, αναθεωρητικά και εσωτερικά από την άλλη.
Η ουσία όμως είναι ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η εικόνα της χώρας που βάλλεται διεθνώς με αήθεις χαρακτηρισμούς. Διότι όταν ο Ερντογάν δηλώνει ότι «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν υπουργούς ως «δολοφόνους», τότε θύμα είναι η Ελλάδα. Οπως και όταν η Κουμουνδούρου επικαλείται δήθεν σκάνδαλα στα οποία ο Ακάρ αποδίδει την –κατά την τουρκική πλευρά– δήθεν ένταση που επιδιώκει η κυβέρνηση για να τα… καλύψει!
ΠΗΓΗ tomanifesto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου