Γιάννης Νικήτας
Οι δυο ουκρανικές προσβολές κατά των ρωσικών στρατευμάτων στη περιοχή Μακέγιεφκα του Ντονέσκ καθώς και στη περιοχή της Χερσώνας (στο χωριό Τσουλακίβκα) υπενθυμίζουν την φονικότητα του Πυροβολικού Μάχης και των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ). Το ουκρανικό πυροβολικό αξιοποιώντας πληροφορίες κατάφερε να προσβάλει επιτυχώς συγκεντρώσεις προσωπικού επιτυγχάνοντας μεγάλο αριθμό απωλειών για τον ρωσικό στρατό.
Η είσοδος των αμερικανικών HIMARS έχει αποδειχθεί θανατηφόρα ταυτοχρόνως με την αξιοποίηση
πληροφοριών η οποία προσδίδει ακριβή στοιχεία στοχοποίησης. Στη πρώτη περίπτωση οι Ρώσοι προδόθηκαν όπως φαίνεται από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία από τη μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων που έλαβε χώρα από συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Οι Ουκρανοί αξιοποίησαν τη παραπάνω πληροφορία και κατάφεραν να εξακριβώσουν πως πρόκειται για στρατώνες επίστρατων Ρώσων. Άλλωστε τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν μαζικές εκπομπές κινητών τηλεφώνων.Πρόκειται από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις κατά του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο μιλά για εκατοντάδες Ρώσους νεκρούς ενώ η Μόσχα παραδέχεται αρκετές δεκάδες νεκρούς. Ακόμη και εάν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, το σίγουρο είναι πως το Πυροβολικό Μάχης αποδεικνύεται ξανά ο βασιλιάς της μάχης και το Όπλο που προξενεί τις μεγαλύτερες απώλειες.
Οι ουκρανικοί ΠΕΠ έβαλαν με βλήματα GMLRS κατά των ρωσικών στόχων. Η απόκτηση των HIMARS από τον Ουκρανικό Στρατό παράλληλα με τη κατακόρυφη βελτίωση των ουκρανικών μέσων και δυνατοτήτων στοχοποίησης έχει επιφέρει καίριες απώλειες στον ρωσικό στρατό. Οι ΠΕΠ προσδίδουν υψηλή ακρίβεια πυρών, όγκο και φονικότητα καθώς και προσβολές στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, διαθέτουν υψηλή επιβιωσιμότητα λόγω της τακτικής «βάλω και μετακινούμαι» καθώς και του μεγάλου ρυθμού βολής που παρουσιάζουν. Βασική αποστολή των ΠΕΠ είναι η προσβολή σημείων συγκεντρώσεων προσωπικού και υλικού.
Τα σημειώνουμε όλα αυτά δεδομένου πως κατ’ επανάληψη έχουμε μιλήσει για την ανάγκη το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού να αναβαθμιστεί περαιτέρω σε βασικούς τομείς όπως είναι το πυραυλικό πυροβολικό και φυσικά ο εμπλουτισμός και η αύξηση των δυνατοτήτων στοχοποίησης ώστε να υπάρχουν πληροφορίες προς αξιοποίηση και δεδομένα στοχοποίησης.
Είναι μονόδρομος η αναβάθμιση του ελληνικού πυροβολικού με κύριες ενέργειες τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ (M-270 MLRS και RM-70) καθώς και της μαζικής και ριζικής βελτίωσης των μέσων και δυνατοτήτων στοχοποίησης σε όλα τα επίπεδα (επιχειρησιακό, τακτικό και στρατηγικό). Ο προσεκτικός παρατηρητής θα αντιληφθεί πως η ουκρανική ενίσχυση σε υλικό από το δυτικό οπλοστάσιο έχει ως κεντρικό σημείο την ενίσχυση του Πυροβολικού και συγκεκριμένα του πυραυλικού πυροβολικού.
Αυτό δεν αναιρεί ούτε φυσικά καταργεί την αξία της ανάπτυξης όλων των Όπλων του Στρατού Ξηράς αλλά αποτελεί πυξίδα για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων και πόρων ως προς την ιεράρχηση αναγκών και εξοπλιστικών προτεραιοτήτων με πρώτη το Πυροβολικό είτε αυτό είναι Μάχης είτε Αντιαεροπορικό. Ειδικά για τη χώρα μας η αντικατάσταση των παρωχημένων ανατολικών συστημάτων OSA που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αεράμυνας της ΑΣΔΕΝ θα έπρεπε να αποτελεί πρόγραμμα ύψιστης σημασίας δεδομένων της αναβάθμισης των τουρκικών απειλών.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία οφείλουν να προβληματίσουν τη στρατιωτική και τη πολιτική ηγεσία ως προς τη στασιμότητα των εξοπλιστικών για το Πυροβολικό. Η Ουκρανία προσφέρει πολλαπλά διδάγματα και συμπεράσματα και ευελπιστούμε να γίνονται κατανοητά ώστε άμεσα να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην αποφασιστική αναβάθμιση του Πυροβολικού.
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου