Οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία συνεχίζονται.
Εκτός από τους συμπρόεδρους της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, τον Γκας Μπιλιράκη και τον νέο συμπρόεδρο Κρις Πάπας. Μάλιστα ο Κρις Πάπας υπενθύμισε πως είχε στείλει, πριν έναν χρόνο, ένα γράμμα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στο οποίο εξέφραζε τις επιφυλάξεις του.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα πράγματα μέσα στον χρόνο που πέρασε, όχι μόνο δεν έγιναν καλύτερα και η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά ή σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αντιθέτως έγιναν χειρότερα.
Αντιθέτως, υπήρξε αντίδραση της ομογενούς βουλευτή της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία με νόημα έκανε μία ανάρτηση μίας φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ηγέτη του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κοινό μυστικό» αποτελεί στην Ουάσινγκτον ότι ο Λευκός Οίκος «καίγεται» να προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα της Τουρκίας – δηλαδή την πώληση των F-16 – ακριβώς επειδή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία.
Παρόλα αυτά, τα σενάρια αναφέρουν πως η Τουρκία πιθανότατα δεν θα έχει επικυρώσει την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ πριν από τις τουρκικές εκλογές, δηλαδή τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν πως, χωρίς την επικύρωση της ένταξης των δύο αυτών χωρών θα πρέπει να θωρείται πάρα πολύ δύσκολο να πάρει η γειτονική χώρα τα «κλειδιά» για τα F-16 στα χέρια της.
Σε αυτή τη φάση, τρεις είναι οι γερουσιαστές που ενδεχομένως θα θέσουν βέτο στην πώληση των F-16· ένας είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή καθώς και ο νέος πρόεδρος στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου