Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, παρόντων του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, τη διοίκηση της ΕΑΒ και των πρυτανικών Αρχών τεσσάρων Πανεπιστημίων, η τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για την σχεδίαση και βιομηχανική παραγωγή ενός νέου τύπου μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV).
Το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ, αποβλέπει στην σχεδίαση ενός μεγαλυτέρων διαστάσεων UAV, μονοκινητήριου, το οποίο θα εμπίπτει στην κατηγορία Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE). Καθώς στο πρόγραμμα εμπλέκεται εξαρχής το ΥΠΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω επιτροπής αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ΓΡΥΠΑΣ προορίζεται να φέρει και όπλα, ώστε να καλύψει ανάλογες ανάγκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι και την φάση της αρχικής σχεδίασης, ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ περίπου. Στην συνέχεια, με την έναρξη κατασκευής πρωτοτύπων θα αφιερωθεί νέα χρηματοδότηση. Το συνολικό χρονοδιάγραμμα του αναπτυξιακού προγράμματος είναι τριετές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Χθεσινό δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε:
“Αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone).
Στο πλαίσιο αυτό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας –το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών– προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας“.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου