Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Mirage εναντίον F-16 στην Ταϊβάν

 

Γράφει ο Θοδωρής

Ταϊπέι , Ταιβάν — Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 κατέρριψαν τέσσερα F-16 Fighting Falcons σε προσομοίωση αερομαχίας. Αυτό έγραψε ο Ταϊβανέζος δημοσιογράφος Lu Jiongchang για στην διαδικτυακή ιστοσελίδα NOWnews .

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι πήγε στις 11 Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την άσκηση Dragon, την στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στην Ταϊβάν τον Νοέμβρη. Διάφορα βραβεία όπως το King of Air Combat , King of Gunnery, και το King of Aircrew Bomber απονέμονται στους διακεκριμένους πιλότους σε αυτήν την άσκηση.

Η εκπαίδευση είναι σημαντική για την Ταϊβάν, καθώς αποκαλύπτει τις δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της για την αντιμετώπιση ξένων απειλών. Ο Lu Jiongchang συναντήθηκε με τον νικητή του τίτλου Air Combat King – Mission Leader Zhuang Weibo του 2022 για την πολεμική αεροπορία. Ο Weibo είναι μέλος της 42ης ομάδας μάχης της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν.

Κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων , το στρατιωτικό αρχηγείο της Ταϊβάν αποφάσισε να συμπεριλάβει τη 2η Πτέρυγα της πολεμικής αεροπορίας και τα μαχητικά Mirage 2000. Έτσι, τέσσερα Mirage 2000 θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τέσσερα F-16 Fighting Falcons.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το στρατηγείο της Ταϊβάν δίνει το ρόλο του “Κινέζου Εισβολέα” ή του “Πρώτου Στρατού της Κίνας” στα τέσσερα F-16. Έτσι, τέσσερις πιλότοι των Mirage 2000 στάλθηκαν εναντίον του «Κόκκινου Στρατού». «Με καλή εκπαίδευση και σιωπηρή συνεργασία, όλα τα F-16 καταρρίφθηκαν και ένα από τα μαχητικά Mirage 2000 καταρρίφθηκε, με αποτέλεσμα 4:1,» είπε ο Weibo .

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν έχει 45 γαλλικά μαχητικά Mirage 2000. Αγοράστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η πρώτη παρτίδα των Mirage 2000 έφτασε στην Ταϊβάν το 1996. Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν επιχειρούσε τότε με τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-104 και F-5E/F, αλλά ήταν ξεπερασμένα και χρειαζόταν αντικατάσταση.

Έτσι, η Ταϊβάν αγόρασε το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 εξοπλισμένο με το ραντάρ RDY. Το ραντάρ RDY έχει διάφορους τρόπους μάχης εδάφους / αέρα, μπορεί ταυτόχρονα να εντοπίσει 8 στόχους, και να πλήξει με τέσσερεις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος MICA ταυτόχρονα . Έτσι, στη δεκαετία του 1990, το Mirage 2000-5 ήταν το πιο ισχυρό μαχητικό στη σύνθεση της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν, ξεπερνώντας πολλές φορές το αμερικανικό F-5E/F και το F-CK-1 Ching-kuo μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων.

Το Mirage 2000-5 της Ταϊβάν, ωστόσο, απεδείχθη ότι έχει πολύ υψηλότερο κόστος συντήρησης σε σύγκριση τόσο με το μαχητικό F-CK-1 Ching-kuo όσο και με το αμερικανικό F-16. Στη συνέχεια, η Ταϊβάν, έχοντας ήδη αγοράσει τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ αργότερα, αποφάσισε να τα αναβαθμίσει μαζί με το F-CK-1 Ching-kuo που ήταν τοπικής παραγωγής . Το Mirage 2000 έγινε το μόνο από τα τρία μεγάλα μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν που δεν εκσυγχρονίστηκαν.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!
Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου