Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η κυβέρνηση της Τρίπολης συνεχίζει να στηρίζει το τουρκολυβικό μνημόνιο

 

ΟΤούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι απόβαση του Λιβυκού δικαστηρίου να αναστείλει τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες δεν είναι τελική  ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εξακολουθεί να την στηρίζει. 

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Τσαβούσογλου μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση τόνισε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η δικαστική απόφαση «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν». 

«Αυτή η δικαστική απόφαση δεν είναι η τελική ετυμηγορία. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την συμφωνία και μάς είπαν ότι προχωρούν με τις απαραίτητες ενέργειες και ότι δεν θα πρέπει να πάρουμε αυτήν την απόφαση σοβαρά», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Σύμφωνα με το Libya Review, το Διοικητικό Δικαστήριο Τρίπολης, αποφάνθηκε υπέρ της αναστολής της διμερούς συμφωνίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και το φυσικού αερίου που είχαν συνυπογράψει Τουρκία και Λιβύη στις 3 Οκτωβρίου 2022.

«Απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του λιβυκού δικαστηρίου.

Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση της Δευτέρας, άφησε περιθώριο στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης (GNU) να ασκήσει έφεση.

"Πρόκειται για μια προδικαστική απόφαση... Η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε διαδικασίες προσφυγής... για την υπόθεση. Η υπόθεση δεν οριστικοποιείται μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για το θέμα", δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο εκπρόσωπος του GNU, Μοχάμεντ Χαμούδα.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου