Η κατοχική δύναμη δεν αποδέχθηκε να μεταβεί στην Τουρκία ομάδα διάσωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία για να βοηθήσει στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η Τουρκία δεν αποδέχεται βοήθεια ( τρόφιμα, φάρμακα κλπ) από την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή την θεωρεί «εκλιπούσα». Η βοήθεια συγκεντρώθηκε, αλλά δεν μπορεί να αποσταλεί, επειδή δεν το αρνείται η Άγκυρα.
Παρά τα πιο πάνω, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Ταταρ, ακολουθώντας το… ρεύμα των ημερών, επιχειρεί να αναδείξει την λεγόμενη διπλωματία των ημερών. Στα δικά του μέτρα, διπλωματία των σεισμών, όπως πράττει και η Τουρκία.
Ο κατοχικός ηγέτης, ανακοίνωσε χθες ότι θα παρουσιάσει κατά τη σημερινή συνάντηση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά την μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο. Επί τούτου ο εγκάθετος της Άγκυρας ενημέρωσε τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, τον οποίον συνάντησε ενώ τη σχετική πληροφορία δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Τατάρ.Ο κατοχικός ηγέτης, επιχειρεί βασικά τη συνεργασία δυο οντοτήτων, δυο κρατών, για ένα θέμα «φυσικών καταστροφών». Και το περιγράφει κατά απόλυτο τρόπο. Είπε ότι στην παρούσα στιγμή η προσοχή της τ/κ πλευράς είναι στραμμένη στους σεισμούς στη Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να πω τίποτα για την ουσία του κυπριακού ζητήματος σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο έχω δηλώσει ότι μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα το επισημάνω και στη συνάντηση ( σ.σ. με Νίκο Χριστοδουλίδη) γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος».
Εξέφρασε την άποψη στον κ. Στιούαρτ ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια τέτοια συνεργασία σε αυτό το μικρό νησί. Ανέφερα επίσης το επιτυχημένο έργο των ομάδων μας στο Αντίγιαμαν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν σίγουρα (παρόμοιες) ομάδες (έρευνας και διάσωσης) και στη νότια Κύπρο. (Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το) πώς θα ενεργήσουν (από κοινού) σε μια τέτοια κατάσταση, το (κοινό) έργο έρευνας και διάσωσης των ομάδων έκτακτης ανάγκης».
Αυτό που θέλει να διαμηνύσει ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος ότι μέχρι η ελληνική πλευρά στην Κύπρο αποδεχθεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, θα μπορούν μέσω και των Τεχνικών Επιτροπών, να συνεργάζονται σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», οι «δυο οντότητες». Μετά από τα όσα είπε για τα θέματα των σεισμών έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα: «Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών και ότι το κράτος στο βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».
ΠΗΓΗ apopseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου