Η κεφαλαιοποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τουλάχιστον σε στρατηγικό επίπεδο δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό του Ελληνισμού και βεβαίως η παρουσία τους από τον Έβρο, έως την Κύπρο μαρτυρά πως η πολιτική της σταθερότητας κερδίζει το έδαφος απέναντι σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό.
Και βάζουμε στο τόξο σταθερότητας και τη Μεγαλόνησο που έχει δεχτεί σφοδρές και ωμές απειλές από την Άγκυρα στο παρελθόν, διότι εκεί οι Ηνωμένες Πολιτείες σταθερά στέλνουν ολοένα και πιο συχνά εμπειροπόλεμες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τους αδελφούς Κυπρίους.
Οι δε υπογραφές αμυντικής συμφωνίας μαρτυρούν ότι τα επόμενα χρόνια το συμμαχικό αποτύπωμα και η ενίσχυση των Κυπριακών δυνάμεων θα είναι σημαντική.
Από την άλλη πλευρά η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνέπεσε με την αυλαία της ελληνοαμερικανικής άσκησης «Θρακική Συνεργασία», όπως είχαμε επισημάνει πριν από λίγες ημέρες.
Όμως ταυτόχρονα ο Άντονι Μπλίνκεν ανέδειξε γι’ ακόμη μια φορά την «Σούδα του Βορρά», δηλαδή το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.
“SILVER FALCON SOFEX - 2023”
— Lt Gen Dimokritos Zervakis (@chod_cy) February 18, 2023
Ολοκλήρωση της συνεκπαίδευσης μεταξύ Μονάδων της @NationalGuardCY και της @173rdAbnBde. Χτίζουμε στενούς δεσμούς φιλίας, συνεργαζόμενοι, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
🇨🇾🤝🇺🇸#StrongerTogether #ΕίμαστεΠερήφανοι pic.twitter.com/Mo3KDgx2K0
Τα όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, γεωστρατηγικά, αλλάζουν δεδομένα πολλών αιώνων και η στρατιωτική ενίσχυση της περιοχής και με αμερικανικές δυνάμεις είναι κάτι που έχει συζητηθεί εκτενώς ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.
Και πίσω από τις κλειστές πόρτες τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας ήταν ένα από αυτά που κυριάρχησαν κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν. Συνομιλίες που κινήθηκαν ακόμη και στην βελτίωση των στρατιωτικών υποδομών, για τις οποίες υπάρχει αμερικανικό κι όχι μόνο ενδιαφέρον.
Άλλωστε οι επισκέψεις που πραγματοποίησε η Αμερικανίδα υφυπουργός άμυνας σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και σε άλλες βάσεις δείχνει ακριβώς το παραπάνω.
ΤΑΜΣ "ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-23" (THRACIAN COOPERATION-23)#ΕλληνικόςΣτρατός, #HellenicArmy pic.twitter.com/N6apfUgV8D
— Γενικό Επιτελείο Στρατού-Hellenic Army Gen. Staff (@HAspokesman) February 21, 2023
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών και η υφυπουργός άμυνας σημείωσαν τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης, καθώς αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και μετακίνησης αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων προς την ανατολική Ευρώπη.
Και παράλληλα τέθηκε επί τάπητος η κατά περίπτωση ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Θράκη καθώς και σε άλλες τοποθεσίες, όπως το Στεφανοβίκειο, η Λάρισα και η Κρήτη.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για ελληνοτουρκικά και F-35
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας που ήταν παρόν στο δείπνο στο Μ. Μαξίμου προς τιμή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, μίλησε στην Δημόσια Τηλεόραση και τον Γιώργο Κουβαρά και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αλλά και τη μελλοντική προμήθεια των αεροσκαφών 5 ης γενιάς F- 35.
Στις δηλώσεις αυτές ο κος. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι πάντοτε η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνοδεύεται με ευθείες απειλές, με ακραία ρητορική και με έκνομες ενέργειες στο πεδίο.
Κατά την συνάντηση μου με την Assistant Secretary @DeptofDefense Δρ Σελέστ Ουαλάντερ και συνοδευόμενος από τον @ChiefHNDGS ο στρατηγικός χαρακτήρας της αμυντικής σχέσης 🇬🇷🇺🇸 και η βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας στα εξοπλιστικά, μία γροθιά.https://t.co/3c0OxWyQhH pic.twitter.com/eHxze6LKbx
— N Panagiotopoulos (@npanagioto) February 21, 2023
Σ’ ότι έχει να κάνει με το stealth αεροσκάφος ο υπουργός δήλωσε πως τα πρώτα αεροσκάφη θα «παραληφθούν» το 2028. Όπως γίνεται δηλαδή σε κάθε προμήθεια, αυτό θα συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα F-35 θα μείνουν εκεί έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκπαίδευσης του «πυρήνα» των ιπταμένων και μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αν τρέξουν όλα βάσει προγράμματος δεν αποκλείεται στα τέλη του 2028 ή το 2029 να τροχοδρομούν F-35 στην Ελλάδα κι εφόσον οι υποδομές είναι όλες έτοιμες και εγκεκριμένες από την USAF.
Σ’ ό,τι έχει να κάνει με τους τεχνικούς όρους της συμφωνίας και τις λεπτομέρειες που πολλά κρίνουν, ο υπουργός έδειξε πως έχει γνώση των όσων συμβαίνουν με τα SSI.
Και ο ίδιος δεν θέλησε ούτε να πάρει θέση υπέρ ή κατά αυτών των ωφελημάτων που ναι μεν ανεβάζουν την τιμή του προϊόντος, όμως από την άλλη πλευρά ορισμένα είναι επωφελή για την αεροπορία και την αμυντική βιομηχανία.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου