Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ο έλεγχος της Κύπρου από Τουρκία περνά μέσα από νέα μορφή: Τι να σκέφτονται άραγε οι ατάραχοι της Λευκωσίας;

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εάν η Τουρκία προσαρτήσει τα κατεχόμενα, τότε αναθεωρεί την μορφή ελέγχου της Κύπρου, που επιδιώκει. Ενσωματώνει το έδαφος, το οποίο έχει κατακτήσει διά της βίας με την εισβολή του 1974 και αναθεωρεί την μέχρι τώρα πολιτική ελέγχου ολόκληρου του νησιού μέσα από μια συμφωνία στη βάση των όσων συζητούνται εδώ και χρόνια, που «χωράνε» κάτω από την ταμπέλα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η αλήθεια είναι πως με την προσάρτηση, πάλιν θα υπάρχει έλεγχος του νησιού. Αυτός ο στόχος είναι αμετάθετος. Θα δημιουργηθεί, όπως λέγεται, ένα «σκληρό σύνορο» της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και διά της ισχύος θα επιβάλλει τις πολιτικές της. Η κατοχική δύναμη έχει διαχρονικό στρατηγικό στόχο να ελέγξει πλήρως την Κύπρο, είτε με συμφωνία είτε χωρίς λύση, επιβάλλοντας διά

της ισχύος τις πολιτικές της, τις επιδιώξεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία ( φιλανδοποίηση). Σημειώνεται συναφώς ότι τούτο επιχείρησε ανεπιτυχώς να το επιβάλλει με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Είχε επανειλημμένα διακηρύξει τότε πως εάν η Κυπριακή Δημοκρατία εντασσόταν στην Ένωση θα απαντούσε με μια «χωρίς όρια αντίδραση». Δεν το έπραξε για προφανείς λόγους. Τα τελευταία χρόνια επιχειρεί τούτο να το πράξει με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάποιες αναφορές από τουρκικής πλευράς δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή να εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε προ ημερών ότι  «πλέον δεν υπάρχει βόρεια Κύπρος, υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Συνέχισε λέγοντας πως  «δεν απέμεινε πλέον κάτι που λέγεται η βόρεια Κύπρος. Δεν υπάρχει πια βορράς. Υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα τόσο τα δικά μας όσο και εκείνα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου».

Σημειώνεται, πάντως, ότι η αναφορά αυτή δεν είναι… μετέωρη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε (21.7.2021) ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το συντομότερο ευρεία αναγνωρισιμότητα το «Κυπριακό Τουρκικό Κράτος». Ειπώθηκε τυχαία; Η αναφορά σε «Τουρκικό Κράτος» και όχι σε «ΤΔΒΚ», όπως εξήγησε ο συνταξιούχος Πρέσβης Ουλούτς Όζουλκερ, συνιστά ένα «πολύ πιο σαφές βήμα προς την ανεξαρτησία και την κυριαρχία. Όταν λέμε ‘’ΤΔΒΚ’’, θεωρείται ως αποδοχή της ύπαρξης ενός κράτους στο νότο. Το ΤΚ είναι ένα» ισχυρίστηκε ο «ερμηνευτής» των σκέψεων του Ερντογάν.

Είναι σαφές πως τόσο η δήλωση Ερντογάν όσο και η εξήγηση του βετεράνου πρέσβη, οι αναφορές Ακάρ, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα, που πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Να ενταχθεί στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και να συνδεθεί με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και αλλού. Η Άγκυρα απέδειξε ότι έχει στόχους, που υλοποιεί βαθμηδόν. Με υπομονή και μεθοδικότητα. Με διάφορες παραλλαγές και κινήσεις τακτικής, που αναλόγως των δεδομένων και των πλεονεκτημάτων που αποκτά αναθεωρούνται. Εάν η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν επιτυγχάνεται, η λύση των δυο κρατών μπήκε στην ατζέντα αλλά καθυστερεί, γιατί να μην επιλέξει μια άλλη οδό; Ενδεχομένως πιο δύσκολη, που αναμένεται ότι θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις, που ενίοτε όμως είναι διαχειρίσιμες, όπως τουλάχιστον αποδείχθηκε διαχρονικά. Βεβαίως, αυτό που λένε οι Τούρκοι και το διαμηνύουν μέσω τρίτων είναι πως αυτή η πορεία προς την προσάρτηση μπορεί να σταματήσει εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι τους, για κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή, για την ελληνική πλευρά, προς γκρεμνός και πίσω γκρεμνός.

Η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς του ψευδοκράτους ως «Τουρκικό Κράτος» στέλνει μηνύματα, όπως και η πίεση που ασκεί η κατοχική δύναμη για να αγκαλιαστεί η αποσχιστική οντότητα. Το τι κάνει η Άγκυρα, τι σχεδιάζει να πράξει, θα πρέπει να έχει συνεχώς στην πρίζα τη Λευκωσία. Όλα αυτά που διαδραματίζονται, οι αλλαγές τακτικής, η αναβάθμιση στόχων, βρίσκονται ενώπιον μας. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης. Προϋποθέτει, ωστόσο, σωστή ανάγνωση των τουρκικών επιδιώξεων. Αυτό επιβάλλεται και είναι ευθύνη των εδώ διαχειριστών, των γνωστών ατάραχων.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου