Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός στην Εθνοσυνέλευση ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και διαμήνυσε στην Σουηδία «να μην μπει στο κόπο» να επιδιώξει την είσοδό της στη Συμμαχία.
«Όσο επιτρέπετε το κάψιμο του Κορανίου, δεν θα πούμε ναι στην είσοδό σας στο ΝΑΤΟ», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι για τη Σουηδία. Να το ξέρετε αυτό».
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης αμφισβητώντας τον ισχυρισμό τους ότι χωρίς τον ίδιο στην εξουσία, η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, υποστηρίζοντας ότι έτσι παραιτούνται από τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα και «χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας».
«Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Anadolu.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα: «Ένας από αυτούς μάλιστα είπε "η Δύση θα μας πει μπράβο", ντροπή τους. Θέλατε τόσο απεγνωσμένα να σας πει η Δύση "μπράβο";» «Κοιτάξτε που έχουν καταντήσει», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι η Άγκυρα έχει λιγότερο πρόβλημα με τη Φινλανδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ από ό,τι με τη γειτονική της Σουηδία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι εναπόκειται στο ΝΑΤΟ να αποφασίσει εάν θα δεχθεί μόνο μία χώρα ή το δίδυμο Σουηδία - Φινλανδία μαζί, κάτι στο οποίο επιθυμούν οι δύο χώρες.
«Εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις διαδικασίες ένταξης των σκανδιναβικών γειτόνων χωριστά, «(η Τουρκία) φυσικά θα επανεξετάσει (επικυρώσει) την ένταξη της Φινλανδίας ξεχωριστά και πιο ευνοϊκά, μπορώ να πω», είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό συνάδελφό του στο Τάλιν.
Ισχυρή εντύπωση προκάλεσε και η απάντηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο ερώτημα «αν ξέρατε ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Σουηδία ή στη Φινλανδία τις επόμενες εβδομάδες. Θα τους δεχόσασταν στο ΝΑΤΟ;»
«Οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή, ό,τι και αν είναι, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Όσο εφαρμόζουν αυτή την τριμερή συμφωνία, η άποψή μας θα είναι θετική. Ωστόσο, χωρίς εφαρμογή αυτών, όποια και αν είναι η κατάσταση, η θέση μας είναι εξαιρετικά σταθερή. Όπως είπα στην αρχή, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Όχι μόνο αυτών», δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που έκανε από τη Βουδαπέστη ότι παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947».
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου