Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ινδίας αμέσως μετά τη βοήθεια για τον σεισμό

 Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του σεισμού της 6ης  Φεβρουαρίου, ξέσπασε διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Νέου Δελχί μετά τη λήξη των προσπαθειών βοήθειας-διάσωσης της Ινδίας στην περιοχή, με την ονομασία «Φιλική Επιχείρηση».

Μετά την καταστροφή του σεισμού στην οποία περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία, δόθηκε μεγάλη και εντατική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ενώ ορισμένες ομάδες βοήθειας εγκατέλειψαν την περιοχή.

Οι ομάδες βοήθειας της Ινδίας, ήρθαν αμέσως στις ζώνες του σεισμού και ξεκίνησαν την αποστολή διάσωσης ζωών από τα συντρίμμια, που την ονόμασαν «Φιλική Επιχείρηση», εγκατέλειψαν την περιοχή μετά το πέρας των εργασιών. Αμέσως μετά, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι μια νέα κρίση είχε προκύψει μεταξύ Άγκυρας και Νέου Δελχί.

 


Η Hindustan Times, μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Ινδίας, με ημερήσια κυκλοφορία πάνω από ένα εκατομμύριο, τα λόγια της Seema Pujani, μόνιμου εκπροσώπου της Ινδίας στη Γενεύη, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αύξησαν την ένταση. 

Ενώ τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι από την Τουρκία έκαναν κάποιες δηλώσεις για το θέμα του Κασμίρ στη συνάντηση, αλλά δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε σχετικά, σημειώθηκε ότι η Pujani επέκρινε τόσο την Τουρκία όσο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

 Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης γράφουν :  «Η Τουρκία μαχαίρωσε πισώπλατα την Ινδία στον ΟΗΕ; Το Νέο Δελχί  επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για σχόλια στο Κασμίρ», επικρίνοντας αυτή τη συμπεριφορά μετά το τέλος της «Φιλικής Επιχείρησης».

Η Pujani δήλωσε, «Δεν δεχόμαστε αναφορές στις δηλώσεις του OIC σχετικά με την περιοχή Τζαμού και Κασμίρ. Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από ανεπιθύμητες δηλώσεις σχετικά με τις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Το Oneindia.com, ένα από τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, έγραψε:

«Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Πακιστάν και ο ηγέτης της Τουρκίας για το Κασμίρ έχει κάνει δηλώσεις σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ινδίας στο παρελθόν».

 Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης περιέλαβαν επίσης τη δήλωση ότι «η Ινδία έχει πει στο παρελθόν ότι αυτές οι δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες».

Τι συμβαίνει εκεί;

Το Κασμίρ, που βρίσκεται στην περιοχή της Νότιας Ασίας μεταξύ Ινδίας, Πακιστάν και Κίνας, βρίσκεται στη μέση της σύγκρουσης από το 1947. Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ινδία το 1947, ενώ το πριγκιπάτο του Κασμίρ ήθελε να ενωθεί με την Ινδία, δημιουργήθηκαν εντάσεις όταν οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν να ενταχθεί στο Πακιστάν. Οι πλευρές πολέμησαν για πρώτη φορά το 1947 όταν το Πακιστάν και η Ινδία επενέβησαν επίσης με τους στρατούς τους. Αργότερα, οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν η μία την άλλη το 1965 και το 1999, όπως σημειώνει η τουρκική Sozcu.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

https://www.echedoros-a.gr


ΠΗΓΗ echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου