Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ των δυο κρατών αποτελεί από το 1974 και εντεύθεν υπόθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων. Συντονίζονται μεταξύ τους για τρέχουσες εξελίξεις και συζητούν τα επόμενα βήματα. Τούτο γίνεται σε διάφορα επίπεδα. Από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι και το τεχνοκρατικό. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο κρατών συνεργάζονται στενά. Γενικά συνεργασία υπάρχει πλην όμως εκείνο που χρειάζεται είναι η θεσμοθέτηση αυτού του συντονισμού. Κι αυτό αποφασίσθηκε.
ΤΟΥΤΟ σημαίνει ότι θα συγκαλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα διακυβερνητικοί σύνοδοι, με τη συμμετοχή υπουργών καθώς η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στα εθνικά θέματα. Η συνεργασία επεκτείνεται σε διάφορους τομείς.
ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα ήταν ουσιαστικές. Η επίσκεψη πέραν από το συμβολικό χαρακτήρα είχε και ουσία καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και προφανώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Στην Κύπρο υπάρχει νέος Πρόεδρος, νέα κυβέρνηση ενώ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Όλα αυτά δεν αποτελούν λόγο για να μην υπάρξει συντονισμός. Δεν είναι λόγος να μην καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Κι αυτό πιστεύουμε ότι έγινε. «Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκινάμε μαζί από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έσπευσε να αναφέρει πως «εμείς επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη διαχείριση των προκλήσεων όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν». Σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν τις κοινές περιφερειακές δράσεις που αποδεικνύουν στην πράξη την προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
ΑΘΗΝΑ και Λευκωσία έχουν ενώπιον τους πολλές προκλήσεις. Θεωρούμε πως και οι δυνατότητες υπάρχουν όπως και τα εργαλεία για να γίνει η καλύτερη για τα συμφέροντα του ελληνισμού διαχείριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου