Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ελληνικός Στρατός και M2A2 ODS-SA Bradley: Υποδομή επαναφοράς και υποστήριξης της BAE στην Ελλάδα

M2A2 ODS-SA για τον Ελληνικό Στρατό. Τα νέα στοιχεία και η σαφέστατη προτεραιότητα τέτοιου προγράμματος, π.χ. έναντι… των αμφιβίων τεθωρακισμένων AAV-7. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα 300 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley που προσφέρονται στον Ελληνικό Στρατό ως πλεονάζον υλικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (EDA: Excess Defense Articles), είναι της έκδοσης M2A2 ODS-SA και δεν θα επιλεγούν. Ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητά τους και εφόσον ο Ελληνικός Στρατός επιθυμεί να τα αποκτήσει, θα τα παραλάβει στην κατάσταση που βρίσκονται και από το σημείο στο οποίο βρίσκονται σε κατάσταση αποθήκευσης (as is, where is).

Σε περίπτωση που τελικά υπογραφεί συμφωνία για την παραχώρηση των οχημάτων, η BAE Systems θα δημιουργήσει σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, μονάδα επαναφοράς τους σε επιχειρησιακή κατάσταση (reset) και υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στον Ελληνικό Στρατό. Το ίδιο δεν ισχύει στην περίπτωση των 72 αμφίβιων τεθωρακισμένων τύπου AAV-7 που έχει την πρόθεση να αγοράσει η Ελλάδα. Όχι γιατί δεν είναι επιθυμία της αμερικανικής εταιρείας να πράξει το ίδιο, αλλά γιατί τη διαδικασία της επιθεώρησης, της ανακατασκευής, της επαναφοράς των AAV-7 σε επιχειρησιακή κατάσταση θα αναλάβει το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC). Σε δικές του εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ…

Σε δεύτερο χρόνο, υπόσχονται, η συντήρησή τους θα γίνεται στην Ελλάδα. Πρόκειται όμως για σημαντικό έργο που θα χαθεί για την ελληνική βιομηχανία. Πρόκειται για άλλον ένα σοβαρό λόγο, από τους πολλούς που καθιστούν την εν λόγω αγορά όχι μόνο επιχειρησιακά περιττή, αλλά και εν τέλει επιζήμια για την ελληνική άμυνα. Τα κονδύλια που θα δαπανηθούν για την αγορά, την ανακατασκευή και την επανενεργοποίηση των AAV-7 (270 εκατομμύρια δολάρια), με βάση την απλή λογική θα ήταν προτιμότερο να κατευθυνθούν στην απόκτηση ΤΟΜΑ Bradley.

Τη στιγμή που εκκρεμεί επί δεκαετίες ολόκληρες η αντικατάσταση, έστω και μερική, των Μ 113, είναι απολύτως λογικό το να έχει απόλυτη προτεραιότητα σε επίπεδο επιδίωξης και επιτελικού σχεδιασμού, η αγορά ΤΟΜΑ και όχι αμφίβιων τεθωρακισμένων για… αποβατικές επιχειρήσεις ανακατάληψης νήσων! Σε ό,τι αφορά στην ανακατασκευή και επαναδιάθεση των οχημάτων σε υπηρεσία, προτείνεται από την αμερικανική πλευρά η υιοθέτηση και υλοποίηση της ίδιας διαδικασίας βιομηχανικής συμμετοχής, όπως στην περίπτωση της Κροατίας.

Αναφορικά με την έκδοση M2A2 ODS (Operation Desert Storm), αναπτύχθηκε όπως υποδηλώνει και το όνομά της, με βάση τα επιχειρησιακά διδάγματα του πολέμου στον Περσικό το 1991. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν στα Μ2Α2 του Στρατού των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’90, ήταν αποστασιόμετρο λέιζερ ακίνδυνο για την όραση (ELRF – Eye-safe Laser Range Finder), σύστημα ναυτιλίας (TACNAV) με ενσωματωμένο δέκτη GPS και ψηφιακή πυξίδα, σύστημα αντιμέτρων για την αποτροπή εγκλωβισμού από αντιαρματικούς πυραύλους ενσύρματης καθοδήγησης, πρώτης γενιάς, καθώς και σύστημα συλλογής και απεικόνισης πληροφοριών μάχης.

Προστέθηκε επίσης σύστημα θερμικής απεικόνισης (IR) εξωτερικού περιβάλλοντος για τον οδηγό και έβδομο κάθισμα στην καμπίνα για την μεταφορά επταμελούς ομάδας. Τα Μ2Α2 είχαν επίσης και τη δυνατότητα αξιοποίησης αντιαρματικών πυραύλων TOW. Στην έκδοση ODS-SA που εφαρμόστηκε ως αναβάθμιση στα Μ2Α2 και Μ2Α3 του Στρατού των ΗΠΑ, η BAE Systems που είχε αναλάβει την εργοστασιακή συντήρηση-ανακατασκευή και αναβάθμιση, είχε προσθέσει αντιθραυσματική θωράκιση οροφής, νέο σύστημα εξαερισμού πληρώματος-επιβαινόντων, καθώς και πλευρικά άγκιστρα προσαρμογής πρόσθετων πλαισίων θωράκισης, για προστασία από διατρητικά πυρομαχικά κοίλου γεμίσματος.

Αύξηση της επιβιωσιμότητας επιτεύχθηκε και μέσω της βελτίωσης της ορατότητας του οδηγού σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση συστήματος αδρανειακής ναυτιλίας. Τέλος, βελτιώθηκαν τα σκοπευτικά, εγκαταστάθηκε σύστημα αυτόματης ευθυγράμμισης όπλων στον πυργίσκο και σταθεροποίησης. Σε αμερικανική υπηρεσία το πυροβόλο Bushmaster των 25 χιλιοστών είναι συνδυασμένο με συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, ενώ πλέον, το κύριο αντιαρματικό όπλο των Bradley, είναι το Javelin.

Άλλη σημαντική προσθήκη για τα οχήματα ODS-SA του Αμερικανικού Στρατού, ήταν η δυνατότητα προσβολής στόχων πέραν του οπτικού ορίζοντα και οι δορυφορικές επικοινωνίες. Στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν και άλλες αναφορές βέβαια, καθώς ο εξοπλισμός με τον οποίο θα αποκτηθούν τα Bradley από τον Ελληνικό Στρατό, είναι αυταπόδεικτα κρίσιμης σημασίας…

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου