ΟΠΩΣ αποδεικνύεται, ο Βαρουφάκης είναι απόλυτα ειλικρινής για το πολιτικό του σχέδιο και το πρόγραμμα του κόμματός του. Θέλει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική, η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια εκτός ευρωζώνης.
ΓΙΑ να τα λέμε πιο απλά τα πράγματα. Θα ήταν αναπόφευκτο το Grexit και η επιστροφή στη δραχμή. Εντάξει, βέβαια, ο Βαρουφάκης αντί για δραχμή ονομάζει το νέο σύστημα πληρωμών ως «Δήμητρα». Στην ουσία δεν διαφέρει και πολύ από το plan b που είχε σχεδιάσει με τα IOUs, ως υπουργός Οικονομικών, την άνοιξη του 2015.
ΤΟΤΕ που φτάσαμε μισό βήμα από το Grexit. Τότε που ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα έκαναν την «περήφανη» διαπραγμάτευση, αφού πρώτα μας είχαν πει ότι η τρόικα ήταν… νεκρή.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν έχουμε ξεχάσει όλα όσα έγιναν εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο. Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια. Μπορεί να μην αντιμετωπίζει η χώρα τα ίδια προβλήματα. Αλλά δεν τα έχουμε ξεχάσει.
ΤΟ χρέος που θα πληρωνόταν με… αέρα. Τους δανειστές που, σύμφωνα με τον Τσίπρα, δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν το σχέδιό του. Το κλείσιμο των τραπεζών. Τα capital controls. Το ψευδοδημοψήφισμα. Την κωλοτούμπα. Το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο.
Ο Βαρουφάκης, λοιπόν, δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιμένει στην ίδια γραμμή. Στη γραμμή του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξηγήσει αν συμφωνεί με το πρόγραμμα Βαρουφάκη; Γιατί μιλάει διαρκώς για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά είναι σαν να λέει ότι θα συνεργαστεί με κάποιους αγνώστους Χ. Δεν υπάρχουν, όμως, άγνωστοι. Είναι λίγοι και μετρημένοι.
ΕΙΝΑΙ ο Βαρουφάκης, ο Ανδρουλάκης και ο Βελόπουλος. Γιατί μπορεί κανείς να υποθέσει πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχει σε καμία συγκυβέρνηση.
ΤΙ λέει, λοιπόν, ο Τσίπρας για το σχέδιο «Δήμητρα»; Αν λέει «όχι» και αν υποθέσουμε πως και ο Ανδρουλάκης λέει «όχι», τότε δεν βγαίνουν τα κουκιά ούτε για κυβέρνηση ηττημένων. Αρα, δεν υπάρχει καμία προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών.
ΕΚΤΟΣ κι αν οι Τσίπρας, Ανδρουλάκης θέλουν να συνεργαστούν με τον Βαρουφάκη, να συγκροτήσουν μια συγκυβέρνηση ηττημένων και… όπου βγει. Ακόμα κι αν φύγουμε από το ευρώ και πάμε στη «Δήμητρα».
ΣΑΣ φαίνονται παράλογα όλα αυτά; Μπορεί και να είναι. Αλλά μήπως δεν ήταν παράλογα όσα βιώσαμε το 2015;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου