Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.
Συνεχίζονται οι διεθνείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμού υπηκόων ξένων χωρών από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Οσον αφορά στους Ελληνες, σύμφωνα με ενημέρωση του Ελληνα ΥΠΕΞ το πρωί της Δευτέρας, απεγκλωβίστηκαν σήμερα άλλα δέκα άτομα και βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.
Οπως γράφει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του: "Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους".
Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Δένδιας: Θα θέσω θέματα εκκένωσης Ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν - Σαν Ευρώπη "δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό"
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις "τεράστιες προσπάθειες" που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν "δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό".
Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής: "Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.
Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.
Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό".
Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχαν αποχωρήσει με ασφάλεια από την εμπόλεμη χώρα οχτώ άτομα -μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες- με πτήση γαλλικού αεροσκάφους για 100 επιβάτες.
Την Κυριακή, έφτασαν στην Αίγυπτο δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής, για να μεταφέρουν τους Ελληνες.
Στη χθεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.
Η Γερμανία απομάκρυνε 101 ανθρώπους από το Σουδάν
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, καθώς πολλοί ξένοι υπήκοοι και διπλωμάτες εκκενώνονται με πρωτοβουλία διαφόρων κυβερνήσεων έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
"Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες", ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.
Στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονται πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Επιδιώκεται να μεταφερθούν επίσης υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.
Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά αναγκαστικά ακυρώθηκε, λόγω των συνθηκών στο Σουδάν.
Η Ιταλία απομάκρυνε τους υπηκόους της από το Σουδάν - Απευθύνει έκκληση για διάλογο
Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να "τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις".
"Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν", ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν "βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί", διευκρίνισε.
Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό "περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν "εν πτήσει προς το Τζιμπουτί".
Η κυρία Μελόνι κάλεσε χθες βράδυ να "τερματιστεί ο πόλεμος" και "να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης".
Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο.
Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.
Η Ισπανία απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το Σουδάν
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
"Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες", σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρίνισε πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.
Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτή την επιχείρηση καθώς πολλές άλλες χώρες -οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία...- απομάκρυναν επίσης τους πολίτες ή το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.
Ανάμεσα στους 100 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος είναι τριάντα υπήκοοι Ισπανίας και περίπου 70 υπήκοοι Πορτογαλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Αργεντινής και Σουδάν, εξήγησε το ισπανικό ΥΠΕΞ.
"Η επιχείρηση μεταφοράς από την πρεσβεία της Ισπανίας στο Χαρτούμ (σ.σ. στο αεροδρόμιο) έγινε χωρίς απρόοπτα, χάρη στη δύναμη" που εστάλη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που θα μεταφέρονταν εκτός χώρας, κατά την ανακοίνωση.
Η Μαδρίτη είχε κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες πως επιδίωκε να απομακρύνει πολίτες της από το Σουδάν, αλλά ανέμενε την στιγμή που αυτό θα ήταν πιο ασφαλές για να δράσει. Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.
Κατά τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.
Η Αγκυρα απομακρύνει Τούρκους από το Σουδάν
"Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες", επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, για την απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών από το Σουδάν.
Οι Τούρκοι πολίτες από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και την Ουάντ Μαντάνι, απομακρύνθηκαν κατά τις 7 το πρωί της Κυριακής (23/4). Ομως η εκκένωση των Τούρκων από την συνοικία Καφούρι, που βρίσκεται στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε "μέχρι νεοτέρας" εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, στο τέμενος που είχε επιλεγεί ως χώρος συγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 600 Τούρκοι πολίτες ζουν στο Σουδάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου