Γιάννης Νικήτας
Εξαιρετικά σημαντικές ειδήσεις για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) κομίζει η παρουσία μας στον ιταλικό βορρά και το Τορινό.
Ανταπόκριση του DefenceReview.gr και του Διευθυντή Σύνταξης από το Τορινο και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Leonardo Aircraft Division.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται να παραδοθεί μια εξαιρετικά συμφέρουσα για τη ΠΑ πρόταση αναφορικά με την ολική ανανέωση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συζητήσεις και επαφές με τη ΠΑ να φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει.
Εκσυγχρονισμός των Αεροσκαφών
Το πρώτο μέρος της νέας ιταλικής πρότασης αφορά τον εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των 8 μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan. Ειδικότερα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των 6 από τα 8 C-27J Spartan στο επίπεδο C-27J Spartan New Generation με νέα ηλεκτρονικά, ραντάρ καιρού, νέο Flight Management System ενώ θα υπάρχει ως επιλογή και η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου. Αντίστοιχη δυνατότητα σήμερα δεν υφίσταται με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Να τονιστεί πως προτείνεται και η δυνατότητα εγκατάστασης τερματικών Link 16 κάτι που ήδη έχει λάβει χώρα για την Ιταλική Αεροπορία.
Το κόστος ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα και εκτιμάται πως θα απαιτηθούν συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ για τα 6 αεροσκάφη.
Εναλλακτικά η ΠΑ προτείνεται να εκσυγχρονίσει και τα υπόλοιπα δυο τα αεροσκάφη τα οποία όμως λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης και απαξίωσης (κανιβαλισμό) απαιτούν περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος, σύνολο 50 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερο μέρος, η ουσία της τεχνικής υποστήριξης και η διαφαινόμενη προοπτική
Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των παραπάνω αεροσκαφών προτείνεται και η επέκταση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για 8 έτη δεδομένου πως το 2026 λήγει η παρούσα σύμβαση.
Υπενθυμίζεται πως ο βασικός λόγος που σήμερα η ΠΑ έχει εκτινάξει τις διαθεσιμότητες των υπερσύγχρονων ιταλικών αεροσκαφών είναι η απρόσκοπτη τεχνική υποστήριξη και η άμεση ροή ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη. Το κόστος ανέρχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντα στα 70 εκατομμύρια ευρώ με εγγυημένες και αποδεδειγμένες διαθεσιμότητες 80%. Τα νούμερα δεν αμφισβητούνται αφού ήδη η σύμβαση αποδίδει καρπούς και η εμπειρία της ΠΑ είναι άριστη.
Τρίτο μέρος: Μια μοναδική ευκαιρία
Αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview αναφέρουν πως άμεσα για τη ΠΑ μπορούν να διατεθούν επιπλέον δυο αεροσκάφη τα οποία προορίζονταν για χώρα της αφρικανικής Ηπείρου και τελικώς η σύμβαση τείνει να ακυρωθεί παρά το γεγονός πως τα αεροσκάφη είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής (ειδικά το ένα όπως είδαμε στη γραμμή παραγωγής άνω του 80%). Σε μια τέτοια περίπτωση η ΠΑ μπορεί με κόστος 90 εκατομμυρίων ευρώ να παραλάβει το προσεχές εξάμηνο με οκτάμηνο το πρώτο αεροσκάφος το οποίο είναι ολοκαίνουργιο στην έκδοση C-27J Spartan New Generation με νέα ηλεκτρονικά, νέου τύπου πτέρυγες winglets για μεγαλύτερη οικονομία άρα και αυτονομία (ακτίνα δράσης) καθώς και βελτιωμένες πτητικές επιδόσεις.
Τέταρτο μέρος: νέες επιμέρους δυνατότητες απαραίτητες για τη ΠΑ
Απαντώντας η ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία σε σχετικές ερωτήσεις του γράφοντος προτείνει για τη ΠΑ την επέκταση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των C-27J Spartan με επιχειρησιακές ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου αφού τα αεροσκάφη δύναται να εξοπλιστούν με ανάλογες δυνατότητες μέσω τοποθέτησης εξειδικευμένων παλετών στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Αυτό δεν αφορά συστήματα αυτοπροστασίας για το αεροσκάφος τα οποία τοποθετούνται εξωτερικά αυτού αλλά αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου με παρεμβολείς των εχθρικών επικοινωνιών, συστήματα υποκλοπών, ηλεκτρονικής διάταξης μάχης και ανάλογες ικανότητες ELINT.
Επιπρόσθετα η ΠΑ μπορεί να ζητήσει την ενσωμάτωση δυνατοτήτων εναέριου ανεφοδιασμού για τα μαχητικά της ΠΑ. Προηγουμένως μας εξήγησαν πως μια τέτοια προοπτική έχει μελετηθεί και είναι τεχνικά εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει βέβαια ένα επιπρόσθετο κόστος αλλά θα δώσει στη ΠΑ μια αναγκαία και πολυπόθητη δυνατότητα.
Την ίδια στιγμή η Ιταλική Αεροπορία φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει C-130J στη ΠΑ παρά το αρχικό σενάριο είτε για λόγους εθνικών αναγκών είτε για διαπραγματευτικούς λόγους ώστε να αυξήσει το κόστος περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.
Συμπερασματικά:
Σε μια τέτοια προοπτική η ΠΑ μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα και άμεσα μια δύναμη 10 υπερσύγχρονων ομογενοποιημένων αεροσκαφών C-27J Spartan New Generation και με διαθεσιμότητες 8 στα 10 αεροσκάφη πλήρως λειτουργικά και διαθέσιμα βελτιώνοντας κατακόρυφα τη παρούσα κατάσταση στον στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών.
Συνολικά η ΠΑ μπορεί έξυπνα και ορθολογικά να συγκροτήσει μια δύναμη 10 αεροσκαφών τα οποία για τα επόμενα 20 χρόνια θα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Και ασφαλώς να αποτελούν και πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου έως και εναέριου ανεφοδιασμού.
Σημειώνεται πως πριν λίγη ώρα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ξεναγηθούμε σε ένα αεροσκάφος αποστολών ISR της Ιταλικής Αεροπορίας το οποίο ξεχώριζε για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τη δυνατότητα να ανεφοδιάζεται στον αέρα με και τα επιμέρους συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αποτύπωσης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης του αντιπάλου. Θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο. Ως εκ τούτων, με άμεσες ενέργειες η ΠΑ μπορεί να αναζωογονήσει τον στόλο των μεταγωγικών και μάλιστα να προσδώσει και ακόμη μεγαλύτερες ικανότητες με κόστος μικρότερο των 270 εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου