Του Χρήστου Μαζανίτη
Η πληροφορία κι η διαχείριση σε συνδυασμό με τον έλεγχο των καναλιών επικοινωνίας, την κατευθυνόμενη πληροφόρηση αλλά και το άνοιγμα των «κερκόπορτων» που οδηγούν στον έλεγχο των ψηφιακών υποδομών αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο. Κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικότερα διδάγματα τα οποία εξάγονται από τους 14 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.
Από την Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «LOCKED SHIELDS 23», η οποία διοργανώνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCDCoE) του ΝΑΤΟ στο Ταλλίν της Εσθονίας, και αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο σύνθετη σε διεθνές επίπεδο άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ.
Στην Άσκηση, η οποία πραγματοποιείται από το 2010, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ασκούμενοι από 38 Χώρες. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και προσωπικό τμημάτων κυβερνοασφάλειας των Γενικών Επιτελείων, καθώς και αντίστοιχο προσωπικό από την Ελληνική Αστυνομία.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η «LOCKED SHIELDS 23» διεξήχθη μέσω ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας του CCDCoE και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε τεχνικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο καθώς και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στην άμυνα δικτυακών υποδομών, καθώς και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον κυβερνοχώρο.
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν σενάρια στο πλαίσιο αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πληροφοριακών, τηλεπικοινωνιακών, οικονομικών και ενεργειακών συστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου