Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, Περαχώρα


Σε μικρή απόσταση από το Λουτράκι, διάσημο για τα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά νερά, βρίσκεται το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας. Εδώ έχουν αποκαλυφθεί τα πιο σημαντικά λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων με κέντρο το ιερό της θεάς Ήρας, που βρισκόταν στο βάθος του λιμανιού, κοντά στους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένος σήμερα ο Φάρος Μελαγκάβι.

Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και δείτε από κοντά εκτός από το Ιερό της Ήρας που βρίσκεται στο λιμανάκι κάτω από το Φάρο, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, όπως μια στοά σε σχήμα Γ, μια μεγάλη υδροδεξαμενή, αίθουσες φαγητού και ένα δεύτερο μικρότερο ναό. Η περιοχή κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης.

Η κορινθιακή τέχνη, των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας. Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρου του Ηραίου διενεργήθηκαν από το 1930 έως το 1933 από τον Humphry Payne, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η ανασκαφική έρευνα συνεχίστηκε το 1938-1939 από τον Thomas J. Dunbabin και το 1964-1965 από τον Birmingham Richard Tomlinson, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Το Ηραίο της Περαχώρας αποτελείται από δύο τμήματα και για το λόγο αυτό πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι επρόκειτο για δύο ιερά, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία (στο άκρο της στεριάς) και στην Ήρα Λιμενία (του λιμανιού). Νεότερες ανασκαφές έχουν οδηγήσει σήμερα τους ερευνητές στην άποψη ότι υπήρχε ένα και μόνο ιερό, της Ήρας Ακραίας - Λιμενίας.

Στο πρώτο επίπεδο, δίπλα από τον γραφικό κολπίσκο και το λιμάνι, που προσφέρεται για αναζωογονητικές βουτιές, βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός της Ήρας, ο οποίος αντικατέστησε έναν πρωιμότερο μικρό αψιδωτό ναό γεωμετρικών χρόνων (τέλη 9ου αι. π.Χ.- αρχές 8ου αι. π.Χ.). Ο βωμός ήταν ένα επίμηκες τετράπλευρο κτίσμα που αρχικά έφερε μετόπες και τρίγλυφα και στις τέσσερις πλευρές ενώ βόρεια, υπήρχαν τα κατάλοιπα επτά τουλάχιστον βαθμίδων που αποτελούσαν τμήμα κλιμακοστασίου.




Ανατολικά του βωμού υπήρχε διώροφη στοά του 4ου αι. π.Χ. σε σχήμα Γ. Νοτιοδυτικά του Ναού υπάρχει η Δυτική Αυλή, ένα ακανόνιστο πεντάγωνο η οποία αρχικά είχε ταυτιστεί με την αγορά. Η γειτονική προβλήτα του 19ου αι. εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Φάρου.

Στα ανατολικά, στο δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται η διπλή αψιδωτή δεξαμενή και νότια της δεξαμενής, το εστιατόριο. Βορειοανατολικά της δεξαμενής αποκαλύφθηκε λίθινος αγωγός και άλλη μια μικρότερη δεξαμενή καθίζησης.

Ανάμεσα στα δύο επίπεδα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγ. Γιάννη το οποίο αρχικά βρισκόταν πάνω στο γεωμετρικό ναό και μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη σημερινή του θέση. Στο ανατολικότερο άκρο, στο τρίτο επίπεδο του ιερού, βρίσκεται το Κτήριο της Εστίας, του 7ου αι.- αρχές 6ου αι. π.Χ. ενώ χαμηλότερα, υπάρχει μια σειρά αναλημματικών τοίχων του 5ου- 4ου αι. π.Χ., τα κατάλοιπα μια κλίμακας και μεγάλη τεχνητή κοιλότητα, η οποία έχει ονομαστεί “Ιερή Δεξαμενή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου