Μετά τη νέα εκλογική του επικράτηση, απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, καθώς εγείρει εμπόδια και αντιρρήσεις σε διάφορα ζητήματα, με επικυρίαρχο (προς το παρόν) την αρνητική του θέση για την περίπτωση της Σουηδίας στο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν λάβει χώρα κάποια κάθετη αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς του (παρά τις πιέσεις Αμερικανών, Βρετανών, Γερμανών και ΝΑΤΟ), μειώνονται πάρα πολύ οι ελπίδες της Στοκχόλμης να καταστεί το 32ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Επαφές Ερντογάν
Μέσα στην εβδομάδα που κλείσαμε, η στάση της τουρκικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις της Αγκυρας με Σουηδούς, Φινλανδούς και ΝΑΤΟ δεν ήταν ευέλικτη, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ διπλωματικά έκανε λόγο για «πολύ μικρή πρόοδο». Πάντως, μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένονται νέες επαφές, ενώ στις 20-21 του μήνα (προερχόμενος από την Κίνα) θα βρίσκεται στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για συζητήσεις με τους Βρετανούς, με ένα από τα πρώτα θέματα να είναι η περίπτωση της Σουηδίας και τα ανεπίτρεπτα εμπόδια που θέτει ο Ερντογάν.
Πληροφορίες του υπογράφοντος αναφέρουν ότι ο Ερντογάν, πέραν της στάσης του στο θέμα της Σουηδίας, θα σκληρύνει πολύ τη στάση του προσεχώς (από τα μέσα του καλοκαιριού) στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό ως και στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οταν ο Ερντογάν δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (αν οι Σκανδιναβοί δεν αλλάξουν στάση απέναντι σε Γκιουλενιστές και Κούρδους εξτρεμιστές που βρίσκονται στις χώρες τους), η Ευρώπη έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Αγκυρα. Ομως, μία χώρα δεν αντέδρασε. Πρόκειται για την Ουγγαρία. Κάθε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ επικύρωσε την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Μόλις ο Ερντογάν αποφάσισε αυτόν τον μήνα να εγκρίνει το αίτημα της Φινλανδίας, η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμά του, περνώντας το από το Κοινοβούλιο των Μαγιάρων ακόμη και πριν το κάνουν οι Τούρκοι. Αυτό, φυσικά, έχει προκαλέσει ερωτήματα. Υπήρχε συντονισμός μεταξύ Αγκυρας και Βουδαπέστης για την επέκταση του ΝΑΤΟ; Ενας Ευρωπαίος πρέσβης είπε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι υποψιάζονται την άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.
Στενή σχέση Ερντογάν-Όρμπαν
Δεν είναι μυστικό ότι ο αυταρχικός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, έχει στενή σχέση με τον Ερντογάν. Πολλές πηγές που γνωρίζουν την προσωπική τους σχέση λένε ότι τα πάνε πολύ καλά. Συνεργάζονται μεταξύ τους και δεν υπάρχουν διμερείς διαφωνίες. Ο Ορμπαν είναι συχνά σε επαφή με τον Ερντογάν, ειδικά στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, του οποίου η Ουγγαρία είναι μέλος- παρατηρητής λόγω της τουρκικής κληρονομιάς της. «Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, μεγάλες και υπέροχες εξελίξεις έχουν σημειωθεί στην Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Ορμπαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι το μόνο άτομο που έχει διαπραγματευτεί με επιτυχία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είμαστε ευγνώμονες στον πρόεδρο Ερντογάν».
Ο ίδιος ο Ορμπαν είπε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ και ότι δεν έχασαν «ούτε ένα λεπτό ένταξης» λόγω της Βουδαπέστης.
Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι. Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουγγαρία καθυστερεί την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ λόγω παραπόνων του παρελθόντος. Οι Σουηδοί εκπρόσωποι ήταν επανειλημμένα πρόθυμοι να πλήξουν την Ουγγαρία με διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας την πολιτική τους επιρροή στην Ε.Ε. για να βλάψουν τα ουγγρικά συμφέροντα, αναφερόμενος στην κριτική της Στοκχόλμης για τη διάβρωση του κράτους δικαίου υπό την κυβέρνηση του Ορμπαν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Ορμπαν αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι εκτιμούν την ουγγρική αλληλεγγύη, αλλά υποψιάζονται επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει τη δική της στρατηγική σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις δικές της εμπλοκές εντός της Ε.Ε. «Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο Ορμπαν ακολουθεί απλώς τον Ερντογάν. Παίζει το δικό του παιχνίδι, αναπτύσσει τη δική του τεχνική επί της συμφωνίας και κρύβεται πίσω από την Τουρκία». Ο Ούγγρος αξιωματούχος, από την άλλη πλευρά, είπε ότι εξακολουθούν να είναι προσηλωμένοι στην ένταξη της Στοκχόλμης και ότι θα επικυρώσουν την ένταξή τους μόλις συμμετάσχει και η Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αγκυρα, περνώντας από τη στρατηγική εταιρική σχέση στην ενισχυμένη εταιρική σχέση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της ομολόγου του, Καταλίν Νόβακ, ο Ερντογάν ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη βοήθειά της κατά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία.
Οι «τρομοκράτες» της Σουηδίας
Ο Ερντογάν, προς το παρόν, έκλεισε την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου μήνα στο Βίλνιους, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη δεν έκανε αρκετά για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, καθώς επέτρεψε πρόσφατα στους υποστηρικτές του PKK στο να διαδηλώσουν. Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι «τρομοκράτες» διαδήλωναν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτό), προσπαθούσε να τον πείσει να αποδεχθεί την προσφορά της Σουηδίας για ένταξη στην πολιτικοστρατιωτική συμμαχία. Υποστηρικτές της ένοπλης ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κυμάτισαν σημαίες και διαδήλωσαν κατά της Τουρκίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξοργίζοντας την Αγκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου