Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Τουρκος ΥΠΑΜ: Στο χέρι της Σουηδίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ


«Αρκεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» απέναντι στην Αγκυρα. Οι θέσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ για την τρομοκρατία, το Κουρδικό, το Ουκρανικό, αλλά και για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας σε Κόσοβο και Βαλκάνια.

Η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία, αρκεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Γκιουλέρ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Εκφράσαμε την ευαισθησία μας ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Υπογραμμίσαμε ότι η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς διακρίσεις. Τονίσαμε την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PKK/YPG, FETÖ, ISIS και Αλ Κάιντα. Αναμένουμε πλήρη υποστήριξη απ' όλους τους συμμάχους μας σ' αυτό το θέμα».

«Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», είπε ο Γκιουλέρ. «Τονίσαμε επίσης την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών και καθιέρωση εκεχειρίας για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών και μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας, και τονίσαμε τη σημασία της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί σ' αυτά τα θέματα και την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ακριβώς κάναμε μέχρι τώρα».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, περίπου 32 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν από τα ουκρανικά λιμάνια στις διεθνείς αγορές με σχεδόν χίλια πλοία. Τόνισε τη σημασία της ταχείας, ασφαλούς, προγραμματισμένης συνέχισης των αποστολών σιτηρών.

Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της συμμαχίας στο τρέχον περιβάλλον ασφαλείας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, η χώρα μας, που έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, ανέπτυξε γρήγορα ένα επιπλέον εφεδρικό τάγμα για να συμβάλει στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου