Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Δυο καθοριστικές ημερομηνίες…

Άννα Παναγιωταρέα 

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, είχα μάθημα στο ΑΠΘ. Δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ τη στρατιωτική παρέλαση κι είπα στους φοιτητές μου ότι αντί να πάω στο Δίον, θα μείνω να τη δούμε. Σηκώθηκε τριτοετής -σήμερα λαμπρός δημοσιογράφος- και μου είπε: «Κυρία, δεν θα σας το συνιστούσαμε. Θα γίνουν επεισόδια. Η πόλη έχει γεμίσει αφίσες».

ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΩ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρου, είδα ρεπορτάζ στην ΕΡΤ3, ότι στη Λάρισα, στην παρέλαση, δεκαεξάχρονος «μούντζωσε» τους επισήμους (έχει σημασία ότι σήμερα είναι κουρέας, αντιεμβολιαστής και θαυμαστής του Βελόπουλου, με βιντεάκια κατά των προσφύγων;).

ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ απόσταση από την εξέδρα. Ηδη καθόταν ο Κάρολος Παπούλιας, δίπλα του ο Πάνος Μπεγλίτης, τ. υπουργός Εθνικής Αμυνας, πίσω τους πλάκα τα γαλόνια και βουλευτές. Ξαφνικά, ένα πλήθος ανάκατο, οπαδοί ντόπιας ομάδας με πανό, νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ με κοντάρια κι οργισμένα γηρατειά κραδαίνοντας μπαστούνια, κατέβαιναν, σαν βουερό ποτάμι. Πλησιάζοντας προς την εξέδρα, «αγανακτισμένοι» φώναζαν χυδαία συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

ΕΡΙΞΑΝ τα κιγκλιδώματα, υποχώρησαν οι αστυνομικοί, «φυγαδεύτηκε» ο Πρόεδρος Παπούλιας, με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας «Εμένα αυτά τα παλιόπαιδα λένε προδότη;». Η παρέλαση τελείωσε, πριν αρχίσει! Τα θλιβερά γεγονότα ο Σκουρλέτης τα χαρακτήρισε «παρέλαση αντάξια της ιστορίας του λαού μας»!

ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 βλέπαμε στον δέκτη τους ναυαγούς στο λιμάνι της Καλαμάτας, τυλιγμένους σε κουβέρτες, σιωπηλούς και γύρω τους το κράτος σε συναγερμό να συντρέχει άρρωστους και τραυματίες. Ανείπωτη η θλίψη μας. Η φωτογραφία του σαπιοψαράδικου, ένα ασφυκτικό ψηφιδωτό ανθρώπων, στο κατάστρωμα, έδινε το μέγεθος της τραγωδίας μαζί με τις μαύρους σάκους, στην προβλήτα. Ο παρουσιαστής είπε «μόλις έφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Πέρασε γρήγορα μπροστά από τον φακό. Εκείνη την ώρα σαν να ακούστηκαν συνθήματα αδιευκρίνιστα. Είπα: Καλά έκανε. Σιγά μην καθόταν να ανοίξει κουβέντα με τους «αλληλέγγυους».

ΩΣΤΟΣΟ, λίγο αργότερα είδα να έχει ανεβεί σε όλα τα sites ο διάλογος που η εικόνα του ήταν συγκλονιστική: Η Πρόεδρος να πλησιάζει τον 45χρονο αναμαλλιασμένο διοπτροφόρο και πλάι του μια γυναίκα που βλέπαμε μόνον τα χέρια της να ανεβοκατεβαίνουν απειλητικά, συνοδεύοντας την τσιριχτή φωνή της, για Τέμπη, φράκτη Εβρου, δολοφόνους. Ακούγαμε μόνο την αναίδειά της. Και ξαφνικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πανύψηλη και στιβαρή, με φωνή ήρεμη και σταθερή είπε: «Μη νομίζετε ότι αυτός που έχει πιο δυνατή φωνή έχει πάντα δίκιο». «Δε μου αρέσει ο μονολόγος. Σας ακούω». Και η άλλη απάντησε: «Τη δημοκρατική σας προσέγγιση την είδαμε στον φράκτη που φωτογραφιζόσαστε».

ΚΑΙ ΤΟΤΕ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ο φράκτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας ΜΟΥ». Της «πατρίδας ΜΟΥ»! Ενιωσα πως αυτή η ντελικάτη γυναίκα, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, άνθρωπος βαθιά δημοκρατικός, με ήθος, ευαισθησία και βαθιά γνώση είναι πράγματι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Η Πρόεδρος της Ελλάδας που θέλουμε. Οταν την πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώθηκε «τρικυμία». Αποδείχθηκε σωστή επιλογή.

ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 μπήκαμε στην περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε τα σκουπίδια βγήκαν στον αφρό να πνίξουν τη Δημοκρατία. Στις 14 Ιουνίου 2023 η νέα Ελλάδα είναι μπροστά μας: Αυτή που δημιουργεί και υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτή θα είναι η επιλογή μας στις 25 Ιουνίου: Η πατρίδα ΜΑΣ.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου