Το πολεμικό ναυτικό παρατηρεί και καταγράφει τις εξελίξεις ενώ φαίνεται πως ανακατανέμει τα κομμάτια του παζλ που αφορούν το μέλλον του στόλου και πως αυτός θα διατηρηθεί όχι μόνο ζωντανός αλλά και μάχιμος απέναντι σε κάθε επιβουλέα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ// ΗΕLLAS JOURNAL
Αναμφισβήτητα η είδηση της έγκρισης και υπογραφής χρηματοδότησης ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων από την DFC για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της ΟΝΕΧ, δεν είναι κάτι μικρό και αναδεικνύει πολλά που έχουν να κάνουν με το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την χώρα μας ως γεωστρατηγικό σύμμαχο.
Κι εφόσον τα κονδύλια αυτά αφορούν την επένδυση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τότε μπορεί κανείς να πει ότι εξελίσσεται μια προσπάθεια που οι «πέτρινες δεκαετίες» θα βρεθούν δια παντός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως έναν κακός εφιάλτης για τους εργαζόμενους.
Είτε με απευθείας δανεισμό από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα, είτε υπό τη μορφή εγγυητή, πράγμα που δεν είναι απίθανο, η DFC (U.S. International Development Finance Corporation) στέκεται δίπλα στην εταιρεία ΟΝΕΧ που έχει αναλάβει την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας.
- Το γεγονός μάλιστα ότι όλο αυτό το εγχείρημα φέρει την σφραγίδα του Κογκρέσου δείχνει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια γεωπολιτική οδό στην Αν. Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ΟΝΕΧ η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ναυπηγείου στην Ελευσίνα, τοποθετώντας τον πήχη αρκετά ψηλά ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 200 πλοία τον χρόνο.
Η είδηση της χρηματοδότησης με 125 εκατομμύρια έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά το δυναμικό come back ΟΝΕΧ & Fincantieri, όπου οι δυο εταιρείες τονίζουν την πρόθεσή τους να «μεταμορφωθούν» τα ναυπηγεία Ελευσίνας σ’ ένα κέντρο κατασκευής πλοίων παγκόσμιας κλάσης.
Η Fincantieri για τις φρεγάτες του μέλλοντος κλάσης Constellation
Στην προ 24ωρών ανακοίνωση γίνεται λόγος για το συμβόλαιο που έχει εξασφαλίσει η Fincantieri με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ώστε να σχεδιαστεί η νέα φρεγάτα για το USNAVY, κλάσης Constellation. Μάλιστα υπάρχει επισήμανση ότι εκτός των κορβετών που θεωρούνται το εξελικτικό βήμα ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού, εφόσον επιλεγεί η κλάση Doha των Ιταλών, ΟΝΕΧ & Fincantieri σκοπεύουν να συνεργαστούν και σε άλλα προγράμματα ναυπήγησης πλοίων.
Και με τον τρόπο αυτό η ανακοίνωση αφήνει ένα «παράθυρο» ανοιχτό, για νέες κατασκευές οι οποίες θ’ αφορούν είτε το εμπορικό κομμάτι της Ελευσίνας είτε εκείνο που θα εστιάσει στα πολεμικά πλοία.
Εφόσον τα ναυπηγεία Ελευσίνας οδεύουν στην μεγάλη αλλαγή σελίδας μπορούν πλέον να εξεταστούν τα όσα είχαν συζητηθεί ανάμεσα στους Ναυάρχους των δυο Nαυτικών κατά το παρελθόν, δηλαδή η περίπτωση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα Constellation.
Αν βάλουμε έναν αστερίσκο, σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό προς το παρόν βρίσκεται στα χαρτιά. Η Ελλάδα μάλιστα έχει ήδη παραγγείλει φρεγάτες που ναυπηγούνται στη Γαλλία. Διαχρονικά βεβαίως το πολεμικό ναυτικό διέθετε διαφορετικές κλάσης στις μεγάλες μονάδες επιφανείας.
Και στην παρούσα συγκυρία με τις σχέσεις που έχουν χτιστεί ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ουδείς αποκλείει να δημιουργηθεί το κλίμα και για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον ως τώρα δεν υπάρχει επισήμως καταγεγραμμένη- κατατεθειμένη πρόταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που να λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής νέων φρεγατών κλάσης Constellation.
Bras de Fer Γάλλων – Ιταλών με deal σε ναυπηγεία
Οι δύο εταιρείες στην παρούσα στιγμή εστιάζουν στο ναυμαχία των κορβετών καθώς αποτελούν έναν εκ των δυο διεκδικητών του προγράμματος αυτού που θεωρείται ίσως πρώτης προτεραιότητας αμέσως μετά την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.
Και οι Γάλλοι φέρονται να μην έχουν πει την τελευταία τους λέξη σ’ ότι έχει να κάνει με τις κορβέτες, σημειώνοντας ότι η ομοιοτυπία με τις φρεγάτες FDI είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την επόμενη μέρα της ένταξης των νέων μονάδων στον στόλο. Παράλληλα στο θέμα των ναυπηγείων όλες οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά έχουν καταλήξει πως εφόσον επιλεγούν γαλλικά πλοία, αυτά θα κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία.
Πάντως το θέμα για νέες πλώρες στον στόλο φαίνεται ότι παραμένει ο μεγάλος βραχνάς διότι για δεκαετίες το Ναυτικό αφέθηκε από τις κυβερνήσεις στην τύχη του. Και τώρα με τα δεδομένα που υπάρχουν, πολλά είναι ανοιχτά και το παζλ της ενίσχυσης ανακατανέμεται…
Ας κρατήσουμε όμως πως στα έως τώρα συμπεράσματα εν έτει 2023 και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το βέβαιο είναι πως ο δρόμος της ενίσχυσης με πολεμικά πλοία είναι μακρύς. Αυτό ισχύει ακόμη και για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ για τις φρεγάτες κλάσης Constellation. Πόσω δε μάλλον για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου