Ενας μυστηριώδης πόλεμος μεταξύ των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και ενός σκοτεινού μηχανισμού που λαμβάνει όλα τα πιθανά και απίθανα μέτρα ώστε να παραμένει στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες του «Μανιφέστο» από πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά πτυχές αυτού του πολέμου, ο οποίος γιγαντώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
«Κοριοί», drones, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με ολόκληρο το τεχνολογικό-πληροφορικό οπλοστάσιό τους έχουν θέσει υπό ψηφιακή, αλλά και φυσική παρακολούθηση διάφορους υπόπτους για σκόπιμους εμπρησμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως σε αυτές που έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Ρόδος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Οπως έγινε γνωστό από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πολυπληθές κλιμάκιο υπαλλήλων της ΕΥΠ έχει μπει σε όλο των εύρος των ερευνών για τις πυρκαγιές στα κυριότερα και μεγαλύτερα μέτωπα, τα οποία μαίνονται αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και ενώ η καταστροφή στη Ρόδο συνεχιζόταν, οι ελληνικές Αρχές είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 έρευνες που αφορούσαν ισάριθμες περιπτώσεις μεμονωμένων ανθρώπων –μία περίπτωση αφορούσε ομάδα τριών ανθρώπων–, εις βάρος των οποίων προέκυψαν κάποια στοιχεία για ύποπτες κινήσεις τις ώρες που ξεσπούσαν διάφορες εστίες πυρκαγιάς στο νησί. Αυτό που ανεπισήμως έγινε γνωστό είναι ότι από το σύνολο των ερευνών μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση της παρακολούθησης κυρίως με ψηφιακά μέσα, έπειτα από τις ανάλογες εγκρίσεις από τις εισαγγελικές Αρχές.
Σύμφωνα με γενικές στατιστικές, περίπου το 60% των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας έχει χρόνο κατάσβεσης 7,5 ώρες. Κατά μέσο όρο, η μέγιστη διάρκεια των πυρκαγιών για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 15 ώρες. Σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι τα νησιά του Ιονίου, η μέση διάρκεια των δασικών πυρκαγιών είναι 34 ώρες, μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Τα νησιά του Ιονίου καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας, ως προς τα ποσοστά δασικών πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).
Εκμετάλλευση
Στην περίπτωση της Ρόδου αλλά και της Καρύστου, τα ποσοστά θα αρχίσουν να μορφοποιούνται από την ώρα που θα σημειωθούν οι πρώτες ολοκληρωτικές κατασβέσεις, χωρίς κάτι τέτοιο να ήταν ορατό μέχρι χθες αργά το απόγευμα, ιδίως μετά τις μεσημεριανές αναζωπυρώσεις. Οι έρευνες των ειδικών, πάντως, που έχουν οι ελληνικές Αρχές στα χέρια τους, αναφέρουν ότι περίπου το 60% των δασικών πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχει ως κύρια αιτία τον εμπρησμό, είτε οφείλεται σε ατύχημα και λάθος χειρισμούς είτε είναι σκόπιμος με κύρια επιδίωξη την αλλαγή της χρήσης γης έπειτα από την εκμετάλλευση των χιλιάδων αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών και της γραφειοκρατίας.
Μία από τις περίεργες συλλήψεις για εμπρησμό καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022. Επρόκειτο για έναν άντρα πορτογαλικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από τη μαρτυρία κάποιων Ελλήνων ποδηλατών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο ξέσπασμα τουλάχιστον τριών διαφορετικών εστιών πυρκαγιάς στον Αγιο Μερκούριο, στην περιοχή της Μαλακάσας. Αρχικά, η εικόνα που έδινε ο δράστης παρέπεμπε σε κάποιο περιθωριακό άτομο ή τρόφιμο στη γειτονική δομή μεταναστών Μαλακάσας, όμως οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για μία απλή υπόθεση και γι’ αυτό ενεπλάκησαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ.
Ο άνδρας είχε επιδείξει στους αστυνομικούς ένα βρετανικό δίπλωμα οδήγησης, αλλά όταν οι αξιωματικοί της ομάδας ΔΙΑΣ του μίλησαν αγγλικά εκείνος απέφευγε να τους αποκαλύψει το παραμικρό. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι το δίπλωμα ήταν πλαστό, ενώ εκείνος είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα λίγο καιρό πριν από τη σύλληψή του και διέμενε σε διάφορα καταλύματα. Εκτοτε δεν υπήρξε κάποια άλλη ενημέρωση για την τύχη του. Κάτι που συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου