Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Κρεμλίνο: Η επιστροφή στη συμφωνία σιτηρών είναι πλέον αδύνατη


Ηεπιστροφή στη συμφωνία σιτηρών είναι πλέον αδύνατη, καθώς οι όροι της σχετικά με τη Ρωσία δεν έχουν εκπληρωθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, είπε: «Πράγματι, η επιστολή του κ. Γκουτέρες [στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν] περιέγραψε για άλλη μια φορά ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και μια υπόσχεση ότι μια μέρα θα ήταν δυνατό να εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος αυτών των συμφωνιών. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να επιστρέψουμε σε αυτή τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, de facto η συμφωνία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

«Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει αμέσως τη συμφωνία μόλις εκτελεστεί», τόνισε ο Πεσκόφ.

Η συμφωνία σιτηρών, η οποία προέβλεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και δημιουργούσε συνθήκες για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, συνήφθη στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε έχει παραταθεί αρκετές φορές.

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αρνήθηκε να συνεχίσει να συμμετέχει στην πρωτοβουλία, καθώς τα άλλα μέρη δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στο τμήμα της συμφωνίας που αφορούσε την προμήθεια ρωσικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει τη συμφωνία σιτηρών εάν εκπληρωθούν πλήρως όλες οι υποσχέσεις που της είχαν δοθεί.

(πηγή: tass)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου