Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Τζόζεφ Νάι: Η Αμερική και η Κίνα πρέπει να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, να επιδιώξουν τη συνεργασία


«Αυτό που με ανησυχεί για την τρέχουσα περίοδο είναι ότι εστιάζουμε υπερβολικά στον ανταγωνισμό και όχι αρκετά στη συνεργασία», είπε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Νάι στο Xinhua.

ASPEN, Ηνωμένες Πολιτείες, 22 Ιουλίου (Xinhua) — Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να θέσουν όρια στον ανταγωνισμό και να προσπαθήσουν να βρουν τομείς όπου είναι δυνατή η συνεργασία, δήλωσε ο παγκοσμίου φήμης αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Νάι σε συνέντευξή του στο Xinhua.

«Αυτό που με ανησυχεί για την τρέχουσα περίοδο είναι ότι εστιάζουμε πάρα πολύ στον ανταγωνισμό και όχι αρκετά στη συνεργασία», είπε ο Νάι καθώς καθόταν σε μια αποκλειστική συνέντευξη για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν που πραγματοποιήθηκε από Τρίτη έως Παρασκευή.

Ο Νάι είναι πρώην κοσμήτορας της Σχολής Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Χάρβαρντ — όπου τώρα κατέχει τον τίτλο του επίτιμου κοσμήτορα. Θεωρείται ευρέως ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στις διεθνείς σχέσεις. Είναι επίσης γνωστός για την επινόηση του όρου «ήπια δύναμη».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Nye περιέγραψε την τρέχουσα σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον ως «συνεργατική αντιπαλότητα». Με άλλα λόγια, είπε, οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον σε καθεστώς «ανταγωνιστικής συνύπαρξης».

Ορισμένες πτυχές των διμερών δεσμών απαιτούν από τις δύο χώρες να υιοθετήσουν μια συνεργατική προσέγγιση όταν αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, είπε ο Νάι.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν αποτελούν υπαρξιακή απειλή η μία για την άλλη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες είναι «πολύ μεγάλες» για να «αλλάξει ή να εισβάλει» η μία στην άλλη. «Με αυτή την έννοια, πρέπει να σκεφτούμε ένα πλαίσιο που να θέτει όρια στον ανταγωνισμό και επίσης (επιτρέπει στις δύο πλευρές) να αναζητήσουν τομείς όπου είναι δυνατή η συνεργασία».

«Βασικά, η διαχείριση του ανταγωνισμού σημαίνει συνεργασία μεταξύ τους για να πούμε τι είναι υπερβολικό, τι δεν είναι μεγάλη απειλή και να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Νάι είπε ότι η διαχείριση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε παρακμή για περισσότερο από μια δεκαετία, θα απαιτήσει περισσότερες επαφές από αυτές που είχαν οι δύο χώρες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από δύο χρόνια.

«Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι η απόφαση του Προέδρου Σι (Τζινπίνγκ) και του Προέδρου Μπάιντεν στο Μπαλί να αποκαταστήσουν περισσότερες επαφές σε υψηλό επίπεδο ήταν πολύ σημαντική», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επισκέψεις στο Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες, που ο Νάι είπε ότι ήταν «απολύτως» σημαντικές, αλλά παρόλα αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν τη σχέση από τη μια μέρα στην άλλη».

Τόνισε ότι τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ ακολούθησαν ένα κυκλικό μοτίβο από το 1949, με κάθε κύκλο να διαρκεί περίπου 20 χρόνια. «Είμαστε 10 χρόνια σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν το αλλάζεις αυτό σε λίγες μόνο επισκέψεις, αλλά νομίζω ότι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το ανατρέψουμε.»

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για επανέναρξη των ανταλλαγών ανθρώπων με επιχειρήσεις, φοιτητές και μελετητές, καθώς και αύξηση των απευθείας πτήσεων για τη διευκόλυνση αυτών των ανταλλαγών, σχολίασε, «αυτά είναι τα πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», χωρίς την οποία τα πολλά δυσκολότερα προβλήματα θα είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν.

«Είναι επίσης σημαντικό για συμβολικούς σκοπούς, να αναπτύξουμε ορισμένους τομείς όπου μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό μας ότι υπάρχει κάτι που μπορούμε να κερδίσουμε από τη συνεργασία», σημείωσε, αναφέροντας τομείς όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, η διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας και η διαφύλαξη του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών.

«Αν όλη η συζήτηση στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον αφορά το πώς η άλλη χώρα αποτελεί απειλή, (η αφήγηση) γίνεται ενισχυτική», είπε ο Νάι. Αλλά αν «δείξουμε συνεργασία, αυτό αρχίζει να αλλάζει το κλίμα των ιδεών στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο».

Ξεκινώντας το 1964, η διδακτική και ερευνητική σταδιοδρομία του Nye στο Χάρβαρντ διακόπηκε από δύο σχετικά σύντομες περιόδους κυβερνητικής υπηρεσίας. Διετέλεσε αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την ασφάλεια, την επιστήμη και την τεχνολογία από το 1977-79, και μεταξύ 1993 και 1995, υπηρέτησε αρχικά ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών και στη συνέχεια ως βοηθός υπουργός Άμυνας για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας.

Ανέφερε ότι και οι δύο «μεγάλες και επιτυχημένες χώρες», η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να ζήσουν μεταξύ τους για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε» και ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μια τέτοια «νίκη στην οποία η μια πλευρά κερδίζει την άλλη».

«Η νίκη θα σημαίνει ότι και οι δύο αποφεύγουμε μια βίαιη σύγκρουση», είπε. «Είναι μια νίκη και για τους δύο»

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου