Χρύσανθος Μανώλη
Ξαναβάλτε τα όλα κάτω για τον EuroAsia. Αποφάσισαν άλλοι νωρίτερα, αλλά σήμερα είναι δική σας η ευθύνη
Από το Σάββατο που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος την πληροφορία για την άμεση παρέμβαση του Προέδρου και του υπουργού Ενέργειας στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη, επικοινώνησαν μαζί μας παράγοντες της ενέργειας που ανησυχούν ότι είναι πολύ επικίνδυνη για την οικονομία της Κύπρου η προώθηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, με τον τρόπο που γίνεται. Μέσω ενός ιδιωτικού φορέα, ο οποίος προσπαθεί από το 2011 να πετύχει τη διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου με εκείνο του Ισραήλ και με εκείνο της Κρήτης. Η διασύνδεση με το Ισραήλ δεν συζητείται πλέον σοβαρά, ανκαι την επανέφερε πρόσφατα ο Γιώργος Παπαναστασίου, στη διάρκεια συνομιλιών του στη γειτονική χώρα.
Για την ώρα έχουμε μπροστά μας τη διασύνδεση με την Κρήτη. Αρχικά περιλαμβανόταν και η σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, από τον EuroAsia Interconnector. Υπό το φως όμως καθυστερήσεων και αμφιβολιών, η ελληνική πλευρά αντέδρασε και τελικά επέβαλε την εξαίρεση της σύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου από την επένδυση του EuroAsia. Και την προχωρεί με ταχύτητα τη διασύνδεση αυτή ο (ιδιωτικών συμφερόντων πλέον) Διαχειριστής Μεταφοράς της Ελλάδας, διότι θεωρήθηκε πως είναι τεράστιας εθνικής σημασίας και δεν μπορούσε να αφεθεί σε έναν ιδιωτικό φορέα, την τεχνογνωσία και την οικονομική επιφάνεια του οποίου ενδεχομένως να μην εμπιστεύονταν.
Ενώ λοιπόν η διασύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού προχωρεί -και ήδη υπήρξε η λεγόμενη μικρή σύνδεση, που έδωσε μεγάλη ανάσα στους Κρητικούς- το έργο για τη σύνδεση Κύπρου – Κρήτης δεν ξεκίνησε. Και δεν ξέρει κανένας πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί. Ούτε και πόσα θα στοιχίσει, ούτε ποιος θα τα πληρώσει, μέσω του ρεύματος. Και όχι μόνο αυτά. Και το κέρδος του επενδυτή.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η ίδια η εταιρεία τοποθετεί πλέον (μετά από μερικές αναβολές) τη λειτουργία της διασύνδεσης αρχές του 2030! Αν και εφόσον. Διότι ακόμα δεν υπέγραψε δεσμευτικές συμφωνίες με τον κατασκευαστή των καλωδίων, δεν πλήρωσε προκαταβολές και δεν υπέγραψε ούτε με τη Siemens, για τον σταθμό μετατροπής τάσης στην Κοφίνου.
Γράψαμε το Σάββατο πως το υπολογιζόμενο κόστος της διασύνδεσης πήγε 1,8 δισ. ευρώ. Γράψτε λάθος! Νεότερες πληροφορίες βεβαιώνουν πως ο ίδιος ο EuroAsia εκτιμά ΣΗΜΕΡΑ πως το κόστος θα είναι 2 δισ. ευρώ! Αύριο-μεθαύριο ή σε ένα χρόνο, ίσως να είναι ακόμα περισσότερα. Θυμάστε τι πάθαμε -και παθαίνουμε- με το τερματικό LNG στο Βασιλικό.
Από τα 2 δισ. του έργου, ο EuroAsia εξασφάλισε υπόσχεση για χορηγία από την ΕΕ ύψους 657 εκατ. και από το κράτος 100 εκατ, το 10% του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Ακόμα κι αν δεν υπαναχωρήσει στην υπόσχεσή της η ΕΕ με όλα όσα βλέπει να (μην) γίνονται, το υπόλοιπο 1,3 δισ. πρέπει να εξευρεθεί από δανεισμό. Θα εξευρεθεί; Πότε; Με ποιους όρους; Πρέπει να βάλει κάτω την καμπούρα του το κράτος και να εγγυηθεί-δεσμευτεί; Μπορεί να το κάνει; Πρέπει να το κάνει;
Κι αν τελικά το έργο γίνει το 2030 ή 31 ή 32, θα είναι όντως εξαγωγικό; Θα πωλούμε φθηνή πράσινη ενέργεια στους Ευρωπαίους, που έχουν πιο αξιόπιστες πράσινες πηγές ηλεκτρισμού, αλλά έχουν και φθηνή πυρηνική ενέργεια; Και έχουν και συνδέσεις με χώρες της Βορείου Αφρικής, που παράγουν ή θα παράγουν από φωτοβολταϊκά σε πολύ χαμηλές τιμές; Θα πωλούμε ρεύμα ή θα αγοράζουμε, εν τέλει; Κι αν θα αγοράζουμε (επειδή ίσως να είναι πολύ φθηνότερο) τι θα γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις ΑΠΕ στην Κύπρο; Και οι επενδύσεις εκατομμυρίων που έρχονται στην αποθήκευση; Τι θα γίνει με τις μονάδες της ΑΗΚ; Ποιος θα πληρώνει για να υπάρχουν για ασφάλεια, χωρίς να παράγουν;
Σήμερα η ΑΗΚ για να κάνει την παραμικρή επένδυση πρέπει να πάρει άδεια από τη ΡΑΕΚ. Επειδή ό,τι επενδύσει, θα το πάρει πίσω από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ισχύει το ίδιο και με τον EuroAsia; Αυτά τα 2 δισ. που υπολογίζει να ξοδέψει, πρέπει να προεγκριθούν από τη ΡΑΕΚ, ώστε να δεσμευτεί το κράτος πως θα τα πάρει πίσω η εταιρεία -με το κέρδος της- όταν λειτουργήσει η διασύνδεση; Μήπως υποθηκεύουμε πολλά, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε;
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ της Ενέργειας, ξαναβάλτε τα όλα κάτω. Όλα. Και αναζητήστε εμπειρογνωμοσύνη.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου