Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

“Σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ΝΔ της Κρήτης”…


Στα χέρια των εταιρειών που διαχειρίζονται τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη βρίσκονται οι πρώτες εικόνες των γεωλογικών δομών του υπεδάφους που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι δείχνουν αυτές οι πρώτες εικόνες και ποια είναι η αρχική αποτίμηση για τις προοπτικές των συγκεκριμένων ερευνών.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
ΠΗΓΗ: CAPITAL

Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, σαφής εικόνα δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνον μετά το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Για παράδειγμα, στο μπλοκ 2 του Ιονίου τα αναλυτικά σεισμικά δεδομένα αναμένεται να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η αξιολόγησή τους.

Ωστόσο η fast-track επεξεργασία των πρώτων γραμμών που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών των ερευνητικών σκαφών είναι κατ’ αρχάς θετική, αν και απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία του υλικού που συλλέχθηκε. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εικόνες χαρακτηρίζονται ως ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αέριου, σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εταιρείες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, δηλαδή για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένους στόχους και δομές που θα προκύψουν από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων.

ExxonMobil
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος των εταιρειών είναι και η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου και επικεφαλής των Διεθνών Ερευνών της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ. Ο Άρντιλ συμμετείχε σε επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο που διοργάνωσε ο “Economist” στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, “είμαστε σημαντικοί επενδυτές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και διαχειριστές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις και τους υπόλοιπους εταίρους και είμαστε στο συνέδριο για να συζητήσουμε για θέματα επενδύσεων, γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ενέργειας”. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου