Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές θα αποκαταστήσουν επαφές για κρίσιμα θέματα. Δεν επιστρέφει, ωστόσο, το μοντέλο των «επίσημων διαλόγων» που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανοίγουν νέες γραμμές επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αμφισβητούμενων θεμάτων, σε ένα από τα πρώτα σημάδια προόδου στην προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα δημιουργήσουν δύο ομάδες εργασίας για να επικεντρωθούν σε περιφερειακά ζητήματα Ασίας-Ειρηνικού και ναυτιλιακά θέματα και μια πιθανή τρίτη ομάδα που θα επικεντρωθεί σε ευρύτερους τομείς.
Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες. Η συμφωνία συζητήθηκε όταν ο Γιανγκ Τάο, κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος, συναντήθηκε με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Ένα τέταρτο πρόσωπο προειδοποίησε ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε τελική απόφαση.
Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη απτή πρόοδος προς τον στόχο που ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν στο Μπαλί τον Νοέμβριο να ορίσουν έναν «πάτωμα» στη σχέση για να σταματήσουν τον ανταγωνισμό από το να «στρέψει σε σύγκρουση».
Το τέταρτο πρόσωπο είπε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν μια σειρά συναντήσεων για να αντιμετωπίσουν δύσκολα ζητήματα με ξεκάθαρους στόχους, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν επανεκκινούν τους επίσημους «διάλογους» που υπήρχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίοι λένε ότι οι ήταν πολύ επικεντρωμένοι στη διαδικασία αντί στα αποτελέσματα.
Η αποστροφή για τη δημιουργία επίσημων «διαλόγων» έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιτέθηκαν την κυβέρνηση για την αναζωπύρωση των αλληλεπιδράσεων υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο, τις οποίες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κίνας Μάικ Γκάλαχερ περιέγραψε ως «δέσμευση ζόμπι».
«Είναι βαθιά προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να ενταθεί η επικοινωνία με την Κίνα για κρίσιμα ζητήματα όπου διακυβεύεται ο πόλεμος και η ειρήνη», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός για την Κίνα στο think-tank CSIS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου